De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (L) spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Rechts van hem staat Lotfi S. (met rode cirkel).
Volledig scherm
De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (L) spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Rechts van hem staat Lotfi S. (met rode cirkel). © ANP

'Zelfmoordterrorist' Lotfi S. voorop bij Haags IS-protest

De Nederlandse jihadist die gisteren een zelfmoordaanslag zou hebben gepleegd in de Iraakse stad Fallujah is Amsterdammer Lotfi S. alias Abu Hanief. Dat melden de NOS en RTV Noord-Holland. Hij was een van de twee sprekers tijdens de IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk die in juli veel ophef veroorzaakte.

Amsterdammer Lotfi S. zou zichzelf gisteren hebben opgeblazen op in Irak.
Volledig scherm
Amsterdammer Lotfi S. zou zichzelf gisteren hebben opgeblazen op in Irak. © ANP

Bij de demonstratie op 24 juli werden antisemitistische leuzen geroepen en zwaaiden demonstranten met zwarte jihadvlaggen. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen kreeg veel kritiek omdat hij niet ingreep.

Na de demonstratie in de Schilderswijk is de 32-jarige Lotfi S. samen met Hagenaar Azzedine C. door de politie aangehouden. Na een kort verhoor werd hij weer vrijgelaten. Het OM verdacht de twee van het aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep en groepsbelediging.

Bewegingen
S. was prominent lid van de met elkaar vervlochten groepen Straat Dawah en Behind Bars. Volgens de inlichtingendienst AIVD behoren deze tot de succesvolste activistische jihandistische bewegingen in Nederland. De Amsterdammer deed aan verschillende acties en demonstraties mee.

Het is niet bekend hoeveel doden er gisteren vielen bij de zelfmoordaanslag van de Amsterdammer in Irak of wat het doelwit was. De online-jihadmonitor SITE Intel Group meldde gisteren dat de zelfmoordterrorist zich Abu Abdul Rahman al-Hollandi noemde, een strijdersnaam.

Videotestament
Nederlandse jihadisten zorgden eerder voor drie zelfmoordaanslagen. De laatste aanslag was in november vorig jaar. Toen blies de 19-jarige Sultan Berzel uit Maastricht zichzelf op bij een politiehoofdkwartier in Bagdad, waarbij vijf doden vielen en tientallen mensen gewond raakten. Berzel was bekend als Abu Abdullah al-Hollandi. Van hem dook in december op YouTube een videotestament op.

In 2013 vonden twee aanslagen plaats. Een deed dat in Irak met een rugzak op een burgerdoel. De ander pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom in Syrië.

Tijdens de anti-Israël demonstratie in de Schilderswijk zwaaiden demonstranten met zwarte jihadvlaggen.
Volledig scherm
Tijdens de anti-Israël demonstratie in de Schilderswijk zwaaiden demonstranten met zwarte jihadvlaggen. © ANP
 1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”
 2. Dode bij rellen en plunderingen in Minneapolis na overlijden zwarte man
  Video

  Dode bij rellen en plunderin­gen in Minneapo­lis na overlijden zwarte man

  Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, liep in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. Eén relschopper is overleden. De burgemeester van de stad deed tijdens de ongeregeldheden een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”