Volledig scherm
PREMIUM
© Sergio Avellaneda

Zelfs New York is nu een slaapstad: griezelig leeg in ‘de stad die nooit slaapt’

foto'sDe barkrukken liggen met de poten in de lucht op tafel, de roldeuren zijn dicht, de straten leeg. De Lower East Side, in het New Yorkse stadsdeel Manhattan, is een buurt waar het nachtleven normaal gesproken naadloos overgaat in de drukte van de dag. Nu doet de Mexicaanse taqueria aan Essex Street dienst als helverlicht baken in de duisternis. Binnen staat Ricardo Espinoza zich te vervelen achter de balie. Hij is gewend op dit uur, rond tienen in de avond, taco’s te beleggen voor de klanten van de bar twee pandjes verderop.

Vaak blijft hij dat tot 2 uur ’s nachts doen, in de weekenden zelfs tot vier uur in de ochtend. Maar nu alle restaurants, bars, theaters en clubs op last van de gouverneur zijn gesloten, heeft hij vooral tijd om zich zorgen te maken om zijn baan. De helft van het personeel is al naar huis gestuurd. Hij mag nog afhaal- en bezorgtacos verkopen, maar of dat genoeg is om de boel draaiende te houden en te voorkomen dat meer mensen hun baan gaan verliezen? ,,Ik ben bang van niet. Overleven, dat is waar we op dit moment op hopen.”

  1. ‘Ik vrees dat het schooljaar voor mijn twee zoontjes voortijdig is geëindigd’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Ik vrees dat het schooljaar voor mijn twee zoontjes voortijdig is geëindigd’

    De corona-epidemie laat de EU kraken in zijn voegen. De Italiaanse premier is verbijsterd over zo’n groot gebrek aan solidariteit in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en weigert akkoord te gaan met het voorstel van de noordelijke landen. Hier in huis gaan de gesprekken vooral over school. Correspondent Angelo van Schaik doet verslag vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen vind je hier.