Volledig scherm
Een extra toestel van reisorganisatie TUI haalt maandag Nederlandse vakantiegangers op die in georganiseerd verband naar Sri Lanka reisden. © ANP XTRA

Zelfstandige reizigers Sri Lanka voelen zich aan hun lot overgelaten

UpdateTientallen Nederlandse vakantiegangers die op eigen gelegenheid naar het door aanslagen getroffen Sri Lanka reisden, zijn onaangenaam verrast door het nieuws over de repatriëring van Nederlanders die in georganiseerd verband in het land verblijven. ,,Wij krijgen nul hulp en voelen ons aan ons lot overgelaten’’, zegt een reiziger tegen deze site. 

Het Calamiteitenfonds maakte gisteravond bekend dat reisorganisaties alle Nederlanders gaan terughalen die hun vakantie in Sri Lanka boekten bij een reisbureau. Het gaat om zo'n 400 mensen. Ze worden gerepatrieerd vanwege de aanscherping van het reisadvies door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat raadt niet-noodzakelijke reizen af vanwege het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen. Zelfmoordaanslagen in kerken en hotels in de eilandstaat eisten zondag zo’n 260 mensenlevens. Onder de slachtoffers waren ook drie Nederlanders.

,,Inmiddels is er een negatief reisadvies... iedereen met een georganiseerde reis wordt zo snel mogelijk terug gevlogen. De grote meerderheid die geen georganiseerde reis heeft, krijgt nul hulp’’, verzucht een zelfstandig reizende Nederlandse in een WhatsApp-gesprek. Ze vraagt haar naam niet te publiceren omdat ‘het thuisfront al in de stress zit’.

Quote

De grote meerder­heid die geen georgani­seer­de reis heeft, krijgt nul hulp

Reiziger in Sri Lanka

Afwachten

De toeriste verblijft met andere zelfstandig reizende Nederlanders in Ella, een bij toeristen populair bergdorp met theeplantages, bossen en watervallen. ,,Wij weten niet wat we moeten doen. We hebben wel al gebeld met de reisverzekeraar, vliegmaatschappij en ambassade maar tot nu toe kunnen ze niet helpen. Het thuisfront kreeg van onze reisverzekering te horen dat vandaag wordt vergaderd over de mensen die zelfstandig reizen.’’

Directeur Frank Oostdam van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) raadt individuele reizigers in Sri Lanka aan om contact op te nemen met hun reisverzekering en de alarmcentrale van hun reisverzekering.

TUI

De voorbereidingen voor het terughalen van Nederlandse vakantiegangers die in georganiseerd verband naar Sri Lanka reisden, zijn volgens hem in volle gang. ,,Die paar honderd Nederlanders zitten verspreid over heel Sri Lanka. Ze worden zo spoedig mogelijk overgebracht naar Colombo (de commerciële hoofdstad). Van daaruit worden ze gefaseerd terug naar Nederland gevlogen.’’

De eerste repatriëringsvlucht vindt maandag plaats. Reisorganisatie TUI zet dan een Airbus A340 in om vakantiegangers uit Sri Lanka te halen. Het vliegtuig biedt plaats aan 303 passagiers. ,,Het gaat om reizigers van zowel deze als andere aanbieders van pakketreizen. Daarnaast worden stoelen gereserveerd op reguliere vluchten naar Nederland’’, aldus Oostdam.

TUI heeft ongeveer tweehonderd klanten in Sri Lanka zitten. Een aantal daarvan zou vandaag en komend weekeind al vertrekken. De reisorganisatie heeft voor Nederlandse reizigers stoelen kunnen regelen op een vlucht die morgen wordt uitgevoerd door TUI UK naar Londen Gatwick.