Zes maanden na Rio: de trieste aanblik van het olympisch park

VIDEOHet was het bruisende hart van de Olympische Spelen en de Paralympics: het olympisch park in de westelijke wijk Barra da Tijuca van Rio de Janeiro. Amper zes maanden is het park verlaten en zijn de stadions ongebruikt.

Volledig scherm
De pui van het Olympisch zwemstadion staat zes maanden na de Spelen in Rio op instorten. © AFP
Volledig scherm
De Wall of Champions, met gouden, zilveren en bronzen medailles en hun winnaars. © AFP

Plannen te over in het Rio de Janeiro van vóór de Olympische Spelen van vorig jaar. Voor de stad, voor de mensen, voor de arena’s op het olympisch park. En voor het park zelf, in de dossiers van Rio 2016 met ronkende volzinnen aangeduid als het paradepaardje van de ‘olympische erfenis’.

Duizenden mensen zouden er na de Spelen komen recreëren, wandelen en sporten, omringd door de stadions waarvan kinderen, amateur- en profsporters gebruik zouden maken. Maar een half jaar na het doven van het olympisch en paralympisch vuur, ligt het ‘Parque Olímpico’ in Barra er vrijwel verlaten bij.

Slechts een jong gezin en een paar skaters vormen op deze zonovergoten middag in maart de eenzame bezoekers. Verder is niemand geïnteresseerd in de prachtig aangelegde wandel- of fietspaden, de speeltuinen, de sportveldjes of het schaakplantsoen, een verzameling schaakborden zoals je in Rio op veel pleintjes en in parken ziet.

De na de Spelen neergezette Muur van Kampioenen met alle gouden, zilveren en bronzen medaillewinnaars van de Olympische en Paralympische Spelen is een vergeten relikwie.