Volledig scherm
Voorzitster Françoise Barre-Sinoussi van de International Aids Society op de Aidsconferentie in Melbourne. © afp

Zes vermaarde aidsbestrijders omgekomen

Zes deskundigen op het gebied van de aidsbestrijding zijn donderdag omgekomen bij de crash met de Boeing van Malaysia Airlines in het oosten van de Oekraïne. Ze waren onderweg naar de Internationale Aids Conferentie in de Australische stad Melbourne, zo heeft de International AIDS Society (IAS) vandaag bekendgemaakt.

Onder de doden is hoogleraar infectieziekten Joep Lange, wereldwijd vermaard onderzoeker die eerder voorzitter was van de IAS. Ook was hij verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en leidde hij het Amsterdam Institute for Global Health and Development (Aighd). 

Op dezelfde vlucht MH17 zaten Pim de Kuijer van STOP AIDS NOW!, Lucie van Mens en Maria Adriana de Schutter van AIDS Action Europe, Glenn Thomas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Jacqueline van Tongeren, echtgenote van Lange, van het Aighd.

'We treuren met iedereen die vrienden en familie heeft verloren in deze zinloze tragedie', zei IAS-president Françoise Barré-Sinoussi.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.