Volledig scherm
Archieffoto. © ANP XTRA

Zeven cyberpedo's zwaar bestraft voor 'crowdsourcen' van 91 kinderen

Zeven Amerikaanse mannen zijn in de staat South Carolina veroordeeld tot lange gevangenisstraffen omdat ze samen online joegen op kleine kinderen. Die wilden ze zover krijgen om intieme dingen te doen voor de webcam. Beelden daarvan deelden ze met elkaar op een afgeschermde site. 

Een van de beklaagden, een 33-jarige restaurantkok, kreeg van de rechter in de hoofdstad Columbia veertig jaar gevangenisstraf opgelegd. Drie medebeklaagden verdwijnen voor 30 jaar achter de tralies. Het gaat om een uitzendkracht (35), een werkloze (40) en een gegevensbeschermingsspecialist (45).

De andere beklaagden van 45, 24 en 29 jaar oud werden veroordeeld tot respectievelijk 25, 20 en 18 jaar. Zij werkten als computeringenieur, landmeter voor nutsvoorzieningen en installateur van beveiligingssystemen. De rechtbank achtte bewezen dat ze tussen juli 2014 en april 2015 een website gebruikten die specifiek was ontworpen om de groep te helpen bij het doelgericht en seksueel misbruiken van minderjarige meiden. 

De website was beveiligd met een wachtwoord en alleen gescreende personen konden lid worden. De leden van de website werkten samen om sociale mediaprofielen van meisjes te identificeren, inclusief meisjes vanaf 10 jaar, en strategieën om de meisjes te overtuigen om seksueel expliciete activiteiten uit te voeren via live webcamera's. 

Politie: nieuwe trend

De veroordeelden maakten volgens de rechter minstens 91 slachtoffers afkomstig uit 28 van de vijftig Amerikaanse staten en Canada. De mannen wisselden beelden uit onder pseudoniemen zoals 'DryAids', 'Steam' en 'Terp' (theoretische prijs zonder inschrijvingsrechten), blijkt uit het vonnis. 

De Amerikaanse justitie spreekt van ''een verontrustende en weerzinwekkende nieuwe trend: het crowdsourcen van kindermisbruik''. De zeven speurden samen op sociale media naar profielen van jonge meisjes. Soms waren die pas tien jaar oud. Ook overlegden ze wat de beste manier was om het vertrouwen van die meisjes te winnen. 

Vaak deden de mannen alsof ze zelf minderjarige meisjes of jongens waren. De beklaagden streamden vooraf opgenomen video's van andere minderjarige meisjes die zich bezighielden met soortgelijke slachtoffers als de doelwit-slachtoffers van de pedoseksuelen. Dit om de meisjes te laten geloven dat ze een live video van iemand van hun eigen leeftijd bekeken. Met behulp van groepsdruk overtuigden de misbruikers hun slachtoffer om deel te nemen aan seksueel expliciete activiteiten. 

Schadevergoeding

De slachtoffers wisten niet dat ze daadwerkelijk communiceerden met volwassen mannen die hun seksueel expliciete activiteit opnamen. Na het succesvol vastleggen van die activiteit deelden de beklaagden de video's met elkaar door de bestanden te uploaden naar een opslagplaats en een koppeling te plaatsen voor het downloaden van het bestand op een gedeelte van de website met alleen leden. 

Alle verdachten werden ook veroordeeld tot het hoofdelijk en gezamenlijk betalen van een schadevergoeding van $10.000 (8.604 euro) aan één van de slachtoffers en $98,715 (bijna 85.000 euro) aan een ander slachtoffer. De 33-jarige restaurantkok moet daarnaast  $2.000 (1.720 euro) schadevergoeding betalen aan twee slachtoffers.

De werkloze medebeklaagde moet tevens $5000 (4.302 euro) betalen aan twee slachtoffers. De installateur van beveiligingssystemen moet een schadevergoeding van $2500 (2.151 euro) betalen aan twee slachtoffers. De oudste beklaagde, de computeringenieur, werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van $100.000 (ruim 86.000 euro).