Zeven doden en tientallen gewonden bij aanslag in Londen; daders gedood

VideoBij een aanslag in het centrum van Londen zijn gisteravond zeven doden en 48 gewonden gevallen. De politie zegt dat het om een terroristische aanslag gaat en heeft de drie aanslagplegers doodgeschoten. De politie gaat er vooralsnog van uit dat er geen andere verdachten meer op de vlucht zijn.

Op de London Bridge reden gisteravond mannen in een bestelbusje met hoge snelheid in op voetgangers. Daarna reden ze door naar Borough Market waar zij uitstapten en willekeurige voorbijgangers aanvielen met messen. Daar schoot de politie hen binnen enkele minuten na de eerste melding dood. 

Volgens de ambulancedienst in Londen zijn 48 mensen naar zes verschillende ziekenhuizen in de stad gebracht voor behandeling. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend. Volgens een getuige werd een serveerster in haar keel gestoken en een man in zijn rug. 

Volledig scherm
Politie op de London Bridge. © REUTERS

In de buurt Vauxhall, in het zuidwesten van Londen op kilometers afstand van London Bridge, zou ook een incident met een auto plaats hebben gevonden. Het ging daar echter niet om een aanslag, zo heeft de politie bevestigd. Het trein- en metrostation Vauxhall was even gesloten, maar inmiddels heropend. 

Volledig scherm
© Photo News

London Bridge

Bij de London Bridge reed het busje om 23:08 uur met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur in op voetgangers. Rond deze tijd is het meestal druk op de brug met uitgaanspubliek. Een getuige zegt tegen CNN dat het busje over de stoep van de London Bridge slalomde. Volgens de getuige reed het busje van de noordoever naar de zuidoever van de Theems, op weg naar een drukker gebied bij een metrostation.

Steekpartijen

Een taxichauffeur zegt tegen zender LBC: ,,Een busje kwam vanaf London Bridge, reed langs de stoplichten en reed op de trappen af. Veel mensen werden omver gereden. Toen stapten drie mannen met lange messen uit. Ze liepen over Borough High Street en staken willekeurig mensen neer. Ik zag een jong meisje dat in de borst was gestoken.'' De taxichauffeur gaat verder: ,,Ik zei tegen mijn passagier dat ik een dader zou rammen. Ik draaide me om en probeerde het, maar hij stapte op tijd opzij.''

Aanslag auto

In maart werd Londen opgeschrikt door een aanslag met een auto op voetgangers op de Westminster Bridge, niet ver van de parlementsgebouwen. Een 52-jarige man raasde over het trottoir en kwam tot stilstand tegen een hek. Daarna stapte hij uit en stak een politieman dood, voordat hij zelf werd neergeschoten. Door de aanslag kwamen naast de agent vier mensen om het leven. Terreurgroep Islamitische Staat claimde dat de aanslagpleger een IS-soldaat was.

Het incident van vanavond komt vlak na de aanslag bij een optreden van Ariana Grande in Manchester waarbij 22 doden vielen en een paar dagen voor de Britse parlementsverkiezingen. De Britten kiezen komende donderdag een Lagerhuis. De Britse premier Theresa May is op de hoogte gebracht van het incident op London Bridge. Ze staat in contact met de autoriteiten, meldt de BBC op basis van informatie van Downing Street. Ook de Amerikaanse president Donald Trump is geïnformeerd.

Een week geleden werd het dreigingsniveau in Groot-Brittannië verlaagd tot het een-na-hoogste niveau. De maandag daarvoor was het juist verhoogd tot maximaal na de zelfmoordaanslag in Manchester.

Volledig scherm
© Twitter
Volledig scherm
© AFP