Volledig scherm
De berechte seriemoordenaar Nikos Metaxas. © AFP

Zeven keer levenslang voor eerste seriemoordenaar eiland Cyprus

De Cypriotische militair die vijf vrouwen en twee jonge meisjes doodde op Cyprus, is daar veroordeeld tot zeven keer levenslang. De 35-jarige Nikos Metaxas is voor zover bekend de eerste seriemoordenaar van het eiland in de Middellandse Zee. Hij kreeg de zwaarste straf opgelegd uit de geschiedenis van het land.

De zitting in de hoofdstad Nicosia ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Metaxas staarde in het gerechtshof naar de grond terwijl een aanklager de beschuldigingen opsomde. De militair ontmoette zijn slachtoffers online via datingsites. De vrouwen kwamen uit Nepal, de Filipijnen en Roemenië en werkten op het bij toeristen populaire eiland. Metaxas doodde behalve de vijf volwassenen ook twee kinderen van zes en acht. Zij waren de dochtertjes van twee van de vrouwen die hij van het leven beroofde.

Metaxas pleegde de moorden tussen september 2016 en de zomer van 2018. De dood van de vrouwen bleef onopgemerkt tot toeristen in april dit jaar een lichaam ontdekten in een mijnschacht. De autoriteiten arresteerden de militair enkele dagen later. Hij vertelde vervolgens waar hij de lichamen van andere slachtoffers had gedumpt.

Excuses

De seriemoordenaar heeft tijdens de zitting excuses aangeboden voor zijn daden. Hij zei zelf niet te weten waarom hij de vrouwen ombracht. ,,De Cypriotische samenleving zal zich afvragen hoe één van haar leden dit punt heeft bereikt’’, zei Metaxas met trillende stem. ,,Ik heb mezelf die vraag ook gesteld maar nog geen antwoord gevonden.’’

De moordzaken hebben veel teweeggebracht op het Grieks-Turkse eiland, mede omdat de politie volgens critici niet genoeg aandacht besteedde aan de vermissing van de vrouwen, die allen voor werk op Cyprus verbleven en niet van Cypriotische komaf waren. Minister van Justitie in Cyprus, Ioanas Nicolaou, nam begin mei ontslag, omdat de berichten over de verdwijning van de vrouwen niet goed zouden zijn onderzocht. Hij werd een dag later gevolgd door de hoogste politiechef van het eiland.

Volledig scherm
Een van de gevonden slachtoffers werd door hulpdiensten naar het mortuarium gebracht. © AP
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”