‘Zeventig doden door Nederlandse bom in Irak’
Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat melden NOS en NRC op basis van bronnen.
Het was een van de bloedigste aanvallen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS. Een complete wijk in Hawija werd door het bombardement verwoest. In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was volgens NRC sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden en de aanwezigheid van explosieven, maar de NOS heeft een Irakees gesproken die stelt informatie over omwonenden te hebben doorgegeven aan het Iraakse leger. Onduidelijk is of die informatie de Nederlandse luchtmacht heeft bereikt.
Volgens NOS en NRC heeft het Amerikaanse Pentagon bevestigd dat bij de aanval in de nacht van 3 juni zeventig burgers omkwamen. De NOS schrijft echter dat ooggetuigen spreken van veel meer doden, onder wie zeker 23 kinderen. Ook waren er honderden gewonden. Deze site schreef al eerder dat er aanwijzingen waren dat het een Nederlands vliegtuig was dat de bom afwierp. Dat geldt ook voor een bombardement in 2015 bij Mosul waar eveneens burgerslachtoffers bij vielen. Zowel de Nederlandse als de Amerikaans overheid weigerde toen meer informatie vrij te geven over die aanvallen.
Vrij kleine bom
Het zogenoemde targeting-proces bij de aanval in Hawija zou zeer zorgvuldig zijn geweest en er is een vrij kleine bom gebruikt. Het incident werd volgens het Pentagon zo groot door de enorme hoeveelheid munitie die in de fabriek lag, aldus de NOS. Volgens hen is het de eerste keer dat duidelijk wordt waar Nederland heeft gebombardeerd in Syrië en Irak en hoeveel burgerslachtoffers daarbij vielen. De internationale coalitie heeft met het oog op de nationale veiligheid en die van de vliegers afgesproken betrokkenheid van landen bij luchtaanvallen niet prijs te geven.
Het Openbaar Ministerie zou de zaak vorig jaar hebben onderzocht, maar tot de conclusie zijn gekomen dat er geen aanleiding was voor een vervolgonderzoek. Het Pentagon zou hetzelfde hebben geconcludeerd.
Bloedige bombardement
Het zou de eerste keer zijn dat duidelijk wordt waar ons land heeft gebombardeerd in Syrië en Irak en hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen. Het kabinet wil nog niets zeggen over de luchtaanval. Het wil voortaan wel proberen openhartiger te zijn over burgerslachtoffers die door Nederlandse aanvallen zijn gevallen, zegt defensieminister Ank Bijleveld.
Bijleveld zegt ‘op dit moment’ nog niet te kunnen ingaan op het bloedige bombardement. Op niet al te lange termijn hoopt ze meer te kunnen zeggen, als dat mogelijk is. Openheid moet de veiligheid van bijvoorbeeld militairen en hun families niet in gevaar brengen, benadrukt de minister. Ook benadrukt ze dat het Openbaar Ministerie alle acties van Nederlandse militairen toetst aan de afspraken.
Rechter
Eerder deze week besloot de rechter juist nog dat Nederland niet meer openheid hoeft te geven over de luchtaanvallen. Advocate Liesbeth Zegveld had namens twee Irakezen om meer informatie gevraagd over een bombardement op een konvooi voertuigen vanuit Mosul in 2015. Het bleek om een stoet taxi's te gaan waarmee burgers uit de stad vluchten. Twee passagiers, die familieleden verloren bij de aanval, hebben een procedure tegen de Nederlandse staat lopen. Zij willen weten of het een Nederlandse bom was die hun geliefden doodde.
Groot probleem
Meerdere partijen in de Tweede Kamer dringen al langer aan op meer openheid over burgerdoden. Regeringspartij D66 en oppositiepartijen GroenLinks en SP eisen openheid van zaken van defensieminister Bijleveld. ,,Als dit klopt is het een groot en heftig verhaal”, zegt SP’er Sadet Karabulut. ,,Dan heeft de minister een groot probleem.”
Net als haar GroenLinks-collega Isabelle Diks heeft Karabulut meermaals ‘specifiek gevraagd’ naar burgerslachtoffers. ,,Ongelooflijk dat de Kamer nu pas via de pers hoort dat bij een Nederlandse aanval zo onthutsend veel burgerslachtoffers zijn gevallen”, schrijft Diks op Twitter.
,,We proberen al jaren maximale transparantie te regelen als het aankomt op burgerslachtoffers”, zegt ook Salima Belhaj van D66. ,,Dan kunnen we er ook een maatschappelijk debat over voeren en weten nabestaanden wie verantwoordelijk is.”
Het Kamerlid hoopt dat Defensie in beweging komt en openheid wil bieden. ,,Nederland heeft recht op de waarheid”, aldus Karabulut. Ze stelt vragen aan de minister en wil een debat ‘om ook de vraag te stellen waarom we nooit geïnformeerd zijn'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Boze’ Donald Trump start verkiezingscampagne 2024 voor een paar honderd mensen
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag begonnen aan zijn campagne om opnieuw in het Witte Huis terecht te komen. De 76-jarige deed dat voor een klein publiek: hij sprak in de staten New Hampshire en South Carolina voor zo’n tweehonderd mensen. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Hackers van MediaMarkt en 1500 anderen gesnapt: politie keek halfjaar mee met data-dieven
Eén van de grootste ransomware-netwerken ter wereld is opgerold. Het Hive-netwerk maakte het afgelopen anderhalf jaar honderden slachtoffers, melden de FBI en Europol. De Amerikaanse politie keek maandenlang mee en voorkwam dat nieuwe slachtoffers samen 120 miljoen euro losgeld moesten betalen. ,,Hiermee is het vertrouwen in dit soort hackers flink aangetast.” -
met video
Archeologen vinden mogelijk oudste mummie tot nu toe in Egypte
Archeologen hebben in de buurt van de Egyptische hoofdstad Caïro een mummie ontdekt die waarschijnlijk zo’n 4300 jaar oud is. Het zou de oudste en meest complete mummie zijn die tot nu toe in Egypte is gevonden, aldus Zahi Hawass, hoofd van het archeologische team en voormalig Egyptisch minister van Oudheden. -
Met video13
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Russen willen gevluchte landgenoten geld en goed afnemen: ‘Afrekenen met tuig dat is vertrokken’
Rusland gaat mogelijk landgenoten onteigenen die het land hebben verlaten. Maar niet iedereen is het daarmee eens. ,,We hebben die knappe koppen nodig.’’ -
Politie Memphis heft straatbrigade Scorpion op na fatale arrestatie
Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De eenheid ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van vijf agenten bij een arrestatie op 7 januari, dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols.