Volledig scherm
Vladimir Poetin is duidelijk niet in beste doen. © Getty Images

Zieke Poetin zegt afspraken af

Er zijn twijfels over de gezondheid van Vladimir Poetin. De Britse krant The Independent meldt dat de Russische president (65) plots een aantal afspraken en publieke optredens heeft geannuleerd. 

Maandag cancelde hij een reis naar Sochi en gisteren bleef hij weg bij een discussie over micro-elektronica. Vandaag laat de Russische president zich excuseren voor een Forum in Moskou en een reis naar het oosten van het land zou eveneens zijn geannuleerd.

Poetin kwakkelt al langer met zijn gezondheid. Tijdens zijn laatste publieke optredens vertoonde de president duidelijk tekenen van ziekte, aldus de krant. Ook tijdens een bezoek in Siberië was zijn stem zwak en hij hoestte vaak. 'Hij maakte fouten en leek niet geconcentreerd', aldus The Independent.

Sommige waarnemers vermoeden dat er meer aan de hand is.  Perssecretaris Dmitry Peskov is vaag over het annuleren van afspraken. Naar verluidt kampte Poetin slechts met een griep, maar zou hij thuis doorwerken.

Dat Vladimir Poetin ziek is, wordt al gauw als nieuws, gezien het imago van krachtpatser dat de Russische president zelf graag uitdraagt. Sinds Poetin de macht overnam van Boris Jeltsin, was hij nog maar één keer ziek. In 2012 was hij kort uit beeld 'door een sportblessure'. De Russische president showt graag hoe fit hij is. Vorige maand dook hij op de nationale televisie nog in een wak in een bevroren meer.