Volledig scherm
Met een screening van vluchtelingen moet een uitbraak van de gevreesde MRSA-bacterie worden voorkomen. © ANP

Ziekenhuis isoleert uit voorzorg asielzoekers

Iedere asielzoeker die naar het ziekenhuis moet, wordt tijdelijk apart gehouden en gescreend op MRSA. Met die maatregel hoopt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een grootschalige uitbraak van de gevreesde ziekenhuisbacterie te voorkomen.

In verschillende opvanglocaties zijn zieke vluchtelingen met MRSA opgedoken. ,,Alle ziekenhuizen zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het verhoogde risico," zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Levensgevaarlijk
,,We screenen nu alle vluchtelingen om erger te voorkomen," zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In opvanglocaties in Weert en in de provincies Groningen en Drenthe is bij zeker twee zieke vluchtelingen de MRSA-bacterie aangetroffen.

Van 95 onderzochte asielzoekers die in Weert met een patiënt in contact stonden, bleek 15 procent besmet. In de noordelijke provincies was dit 10 procent. Normaal gesproken draagt zo'n 1 procent van de Nederlandse bevolking de bacterie bij zich.

MRSA is levensgevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand. Omdat de bacterie resistent is tegen de meeste antibiotica, doen ziekenhuizen er alles aan om MRSA buiten de deur te houden. ,,Gezonde mensen hoeven niet bang te zijn,'' benadrukt RIVM-directeur Van Dissel. ,,Als artsen en andere hulpverleners in azc's zich houden aan de hygiënemaatregelen, is de kans op verspreiding klein."