Volledig scherm
© REUTERS

Ziekte John McCain verbroedert de VS

De ernstige ziekte van de Amerikaanse senator en ex-presidentskandidaat John McCain brengt tot op het bot verdeelde Republikeinen en Democraten samen. Politieke vrienden en vijanden treuren en zijn het voor één keer ergens over eens: McCain (80) is een held.

Quote

Kanker heeft de verkeerde te pakken

Mike Pence, vicepresident

'Kanker weet niet met wie het te maken heeft', schreef Barack Obama op Twitter. Obama nam het in de presidentsverkiezingen van 2008 op tegen zijn tegenpool McCain en versloeg hem. McCain is een van de dapperste vechters die hij kent. 'Give it hell, John.'

Bij McCain is een agressieve hersentumor gevonden. Maar het onbuigzame karakter van de senator geeft zijn collega's in Washington vertrouwen. Vicepresident Mike Pence: ,,Kanker heeft de verkeerde te pakken."

McCain werd in de Vietnamoorlog vijf jaar vastgehouden als krijgsgevangene en werd gemarteld, maar hij hield zich staande en werd na zijn vrijlating een vaste waarde in de Amerikaanse politiek. Al decennia geldt hij in Washington als eigengereid, recht voor z'n raap. Buitenlandbeleid is zijn specialisme. 'Het Hanoi Hilton (de Hoa Loa-gevangenis, red. ) kon de geest van McCain niet breken, dus Barbara en ik weten zeker dat hij en zijn familie deze nieuwe strijd met moed en vastberadenheid aangaan', laat oud-president George Bush weten in een verklaring.

President Trump noemt McCain een 'vechter' en wenst hem beterschap. Twee jaar geleden had hij minder lovende woorden voor de senator: hij bespotte diens status als heldhaftig militair. ,,Ik hou meer van mensen die niet gepakt worden", zei Trump tot woede van veel Amerikanen.

Criticaster

Sindsdien hebben de twee een moeizame relatie. McCain had bezwaren tegen de kandidatuur van Trump, stemde toch voor hem, maar blijft een van zijn voornaamste criticasters. De senator speelt vaak de rol van geweten van de Republikeinen. Zijn houding wordt ook door politieke tegenstanders gewaardeerd.

'Ik hou van John McCain', schreef John Kerry, onder Obama minister van Buitenlandse Zaken. Hij noemt Republikein McCain 'onverslaanbaar, onbreekbaar'.

Dochter Megan McCain beschrijft hoe McCain in stijl reageert op het slechte nieuws. ,,Het zal niet verbazen dat degene met het grootste vertrouwen en de meeste kalmte mijn vader is. Hij is de taaiste die ik ken. Hij gaat deze uitdaging aan als elke andere. Kanker zal hem kwellen, maar het zal hem niet zover krijgen zich over te geven. Dat is nooit iemand gelukt."