Volledig scherm
Van links naar rechts, bovenste rij: Matt Hancock, Liz Truss, Boris Johnson, Andrea Leadsom, Jeremy Hunt en Amber Rudd. Onderste rij: Rory Stewart, Esther McVey, Michael Gove, Sajid Javid, Dominic Raab en Penny Mordaunt. © AFP

Zij lopen zich warm om May op te volgen

Je zou zeggen: niemand wil de baan van Theresa May. Want: ruzie, slapeloze nachten en een hoop gedonder in eigen land en in Europa zijn gegarandeerd voor de volgende premier van Groot-Brittannië. Toch zijn er genoeg kandidaten. Dit zijn de belangrijkste kanshebbers.

Boris Johnson

Volledig scherm
Boris Johnson. © AP

Alexander Boris de Pfeffel Johnson is de meest ambitieuze en - onder een groot deel van het Conservatieve voetvolk - ook de meest geliefde kandidaat voor de opvolging van Theresa May. De 54-jarige oud-journalist, spektakelpoliticus (maakt graag grammen in het Latijn) en ex-minister van Buitenlandse Zaken gaat als als 'hard brexiteer’een van de favorieten de leiderschapsrace in. De verwachte hoge score van Nigel Farage’s Brexit Party bij deze Europese verkiezingen zal partijstrategen alleen maar sterken in hun idee dat de toon van Farage nu het best verkoopt.

En dus is Johnson de aangewezen man om Farages stemmen terug te winnen. ‘Bojo’ neemt het niet zo nauw met de waarheid, is altijd in voor een grap of een opzienbarende uitspraak. Als hij het tot de laatste twee kandidaten in de eindronde schopt, zal hij winnen, voorspelt de Financial Times. En de voormalige burgemeester van Londen gaat dan voor een harde brexit terwijl velen in de hoofdstad daar niets van willen weten. De kans dat Groot-Brittannië met hem als premier nieuwe concessies los krijgt in Brussel lijkt minimaal. Werd als Brusselse correspondent van The Times ontslagen omdat hij een quote had verzonnen. Volgens de toenmalige Britse EU-commissaris Chris Patten (een Conservatief) was Boris Johnson
toen al ‘de grootste exponent van fake news'. 
Johnson maakte vorig jaar bekend dat hij na 25 jaar huwelijk ging scheiden van zijn tweede vrouw Marina Wheeler. Hij was verwikkeld in processen vanwege een buitenechtelijke dochter van tien.

Michael Gove

Volledig scherm
Michael Gove. © Reuters

De doortastende milieuminister Gove was naast Boris Johnson een van de vooraanstaande brexiteers tijdens de campagne voor het referendum in 2016. De 51-jarige oud-journalist, schrijver en ex-minister van Onderwijs is een doorpakker die niet van polderen houdt en dus ruzie kreeg met ongeveer iedereen in het onderwijs.

Gove heet ook een briljant strateeg te zijn, is zeer gelovig en ook iemand die er niet voor terugdeinst bondgenoten een loer te draaien. Zowel oud-premier David Cameron als Boris Johnson kreeg de figuurlijke dolk in de rug. Zeer calculerend in zijn manoeuvres naar een harde brexit, vooral om zijn grote rivaal Johnson de loef af te steken. Boris is gewoon nie goed genoeg voor het premierschap, aldus Gove. Hijzelf heet eventueel wel aanvaardbaar voor gematigde Conservatieven, aldus Britse commentatoren. Getrouwd met bekende columniste Sarah Vine van de Daily Mail. Na Johnson de favoriet van de bookmakers.

Sajid Javid

Volledig scherm
Sajid Javid. © AP

Minister van Binnenlandse Zaken en ex-bankier die een jaarsalaris van ruim 3 miljoen euro inruilde voor het loon van een Kamerlid (ongeveer 115.000 euro). Een held binnen de Conservatieve Partij omdat Javid ‘bewijst’ dat de Tories geen eliteclub vormen, maar van het volk zijn. De zoon van een Pakistaanse buschauffeur in Londen laat zien dat de Conservatieven iedereen die hard wil werken een eerlijke kans geven, zo klinkt het.

Javid (50) was een twijfelende ‘remainer’ die altijd toch wel eurosceptisch was geweest. Hij wilde in het EU-lidmaatschap dan wel koppelen aan een strikter immigratiebeleid. Javid erkende eens dat als zijn eigen vader het land destijds niet zou zijn ingekomen als de strenge toegangsregels van de zoon van toepassing waren geweest. Javid is de man die het Britse staatsburgerschap ontnam aan een schoolmeisje dat naar het kalifaat van IS was vertrokken en dat vol spijt wilde terugkomen. Niet praktiserend moslim, ontvangt vaak haatmail van racisten. Nu is hij een verklaard brexiteer en bookmakers rekenen hem tot een kansrijke outsider.

Jeremy Hunt

Volledig scherm
Jeremy Hunt. © EPA

Houwdegen. Aanvankelijk was de 52-jarige minister van Buitenlandse Zaken pro-EU, maar hij liet zich na het referendum zien als hartstochtelijk brexiteer. Niet altijd gelukkig in zijn uitspraken bijvoorbeeld toen hij in Slovenië verklaarde dat dat land een ‘vazalstaat van de Sovjet-Unie was geweest’. Vriend van Saoedi-Arabië en opvallend mild in zijn kritiek op de Saoedische aanpak van de oorlog in Jemen en de moord op journalist Jamal Khashoggi. 

In opspraak gekomen omdat hij eerste vergat te verklaren dat hij mede-eigenaar was van een vastgoedbedrijf en vervolgens vreemde kortingen kreeg in een deal met een van de grote geldschieters van de Conservatieve Partij. Binnen de partij heerst sowieso enig wantrouwen over hoe hij van Europeaan plots een uitgesproken brexiteer kon worden. Hunt denkt echter dat hij de gespleten partij achter zich kan verenigen. Man uit het zuiden, spreekt vloeiend Japans, is getrouwd met een Chinese en vagelijk verwant aan koningin Elizabeth.

Dominic Raab

Volledig scherm
Dominic Raab. © AP

Oud-minister van Brexitzaken en altijd een uitgesproken euroscepticus. Bizarre stap toen hij als belangrijkste architect van de brexitdeal premier May liet vallen omdat hij niet kon leven met wat hij zelf had afgesproken. 

De 45-jarige advocaat, zoon van een Tsjechische vader die vluchtte voor de nazi’s, schiet weleens uit de bocht met ondoordachte uitspraken bijvoorbeeld toen hij naar eigen zeggen geen idee bleek te hebben van het belang van de haven van Dover voor de handel met de EU. Jaarlijks passeert daar 17 procent van de Britse handel ter waarde van 170 miljard euro. Raab, getrouwd met een Braziliaanse en in het bezit van een zwarte band karate, geldt als nog harder brexit dan 'hard brexiteer’ Boris Johnson. Serieuze kanshebber volgens de bookmakers.

Esther McVey

Volledig scherm
Esther McVey © Getty Images

Voormalig tv-presentator van het ochtendnieuws, ex-directeur in het bouwbedrijf van haar vader, geslaagd ondernemer en hartstochtelijk brexit-fan. Leverde haar portefeuille Arbeid en Pensioenen in bij Theresa May uit protest tegen de deal die de premier met de EU had gesloten. Mcvey (52) maakte nooit een geheim van haar politieke ambities. Maakte zich evenwel niet geliefd met haar opmerking dat arme Britten naar de voedselbank moeten omdat “ze hun telefoon belangrijker vinden dan eten". Bookmakers geven haar weinig kans.

Andrea Leadsom

Volledig scherm
Andrea Leadsom © AFP

Voormalig leider van de Conservatieven in het Lagerhuis legde het af tegen Theresa May in de vorige leiderschapsrace. De verklaard christelijke en bijbelstuderende Leadsom (56) kreeg kritiek vanwege een opmerking onder de gordel dat zij ‘als moeder’ een betere kandidaat zou zijn dan May die geen kinderen heeft. 

Ex-bankier die zeer pro brexit is en daarom uithaalde naar de baas van de Bank of England omdat die de toekomst buiten de EU te somber zou schilderen. In opspraak vanwege gerommel met belastingen en een dubieuze donatie die werd weggesluisd via een belastingparadijs. 

Matt Hancock

Volledig scherm
Matt Hancock. © AFP

Minister van Volksgezondheid en met zijn 40 jaar de benjamin in het kabinet. Zoon van een softwaretycoon. Econoom die eerst in de EU wilde blijven, maar nu ijvert voor een brexit. Man van de toekomst, eerste Lagerhuislid met een eigen app en meest geschikt indien de Conservatieven schoon schip willen maken. Maakte bekend te lijden aan dyslexie.

Rory Stewart

Volledig scherm
Rory Stewart © Getty Images

Geboren als diplomatenkind in Hong Kong. Zelf ook diplomaat en bestsellerschrijver door een verslag van een wandeling door Afghanistan (en andere delen van Azië). Brad Pitt wil dat verfilmen met Orlando Bloom in de rol van Stewart. Nieuwe garde van de Conservatieven. Spreekt Frans, Persisch en Indonesisch. Wonderkind volgens sommigen. In zijn studententijd was hij studiehulpje voor de prinsen William en Harry. Op zijn 26e Britse vertegenwoordiger in Montenegro. Daarna de politiek in.

Ook genoemd:
Liz Truss (44), econoom en minister van Financiën; Penny Mordaunt (46), eerste vrouwelijke minister van Defensie en Tobias Elwood (52) ex-legerofficier en staatssecretaris van Defensie.