Volledig scherm
© EPA

Zijlstra bezorgd over Turkse inval in Syrië

Nederland is bezorgd over de Turkse inval in Syrië. Die kan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) schaden, aldus minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Als dat nodig is, zal hij de kwestie aankaarten bij de NAVO.

,,Syrië is een land met al genoeg problemen'', zei Zijlstra na overleg met zijn EU-collega's in Brussel. ,,Hoofddoel van de coalitie is de bestrijding van IS en als Turkije dan weer Koerden gaat bestrijden, gaat dat niet helpen. Turkije heeft het recht op zelfverdediging, maar echt zeer terughoudend en het grootschalige ingrijpen wat nu lijkt plaats te vinden, daar is de Nederlandse regering zeer bezorgd over. Want dit soort zaken moeten we in een bondgenootschap niet hebben.''

Turkije voerde beschietingen met artillerie en luchtaanvallen uit op Syrische Koerden in Noord-Syrië, maar trok ook met troepen het gebied in. Nederland kaart de interventie ook aan in de VN-Veiligheidsraad.

Zijlstra hoopt snel van zijn Turkse collega te vernemen wat de precieze plannen zijn en roept het land op ,,zo snel mogelijk af te schalen''. Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet weten ,,bijzonder ongerust'' te zijn over de Turkse aanval.