Volledig scherm
Halbe Zijlstra © ANP

Zijlstra: opmerking over borstvergroting vluchteling 'fout van mij'

Halbe Zijlstra is met zijn opmerking over borstvergrotingen voor vluchtelingen de fout ingegaan. Dat zegt de VVD-fractievoorzitter zaterdag zelf op Periscope. In een omstreden interview met het AD had Zijlstra eerder op de dag een nieuw VVD-plan gepresenteerd waarbij onder meer de medische voorzieningen voor vluchtelingen worden teruggesnoeid.

In het interview zei Zijlstra dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning alleen medisch noodzakelijke ingrepen moeten krijgen. ,,Ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, complete tandrenovatie, dat soort zaken: echt niet."

In een door de VVD zelf online gezette video komt Zijlstra terug op die uitspraak. ,,Dat was gewoon een fout van mij. Dat moet wel vergoed worden voor oorlogsverwondingen. Niet bedoeld voor borstvergrotingen. Dat bleek niet in het pakket te zitten gewoon een fout van mij." Op Periscope beantwoorde de fractievoorzitter vragen van kijkers.

'Ongelijke behandeling'
Niet alleen die kijkers, ook zijn collega-politici reageerden kritisch op het VVD-plan. De PvdA voelt niets voor het plan van coalitiepartner VVD om de opvang van vluchtelingen te versoberen. ,,Een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af. Mensen vluchten uit nood, niet voor een ooglidcorrectie", aldus Attje Kuiken. Het PvdA-Kamerlid wil 'vluchtelingen netjes opvangen zoals we dat in Nederland altijd hebben gedaan'.

Ook andere partijen zijn kritisch. D66 spreekt van een 'polariserende kortetermijnpolitiek'. Volgens GroenLinks draagt het ,,geenszins bij aan een oplossing van het probleem. Joël Voordewind (ChristenUnie) liet via Twitter weten dat VVD beter kan investeren in opvang in de regio.

Volgens Sybrand Buma (CDA) komt het voorstel een jaar te laat. ,,Niet nu maar een jaar geleden was het al noodzakelijk om tijdelijke opvang voor oorlogsvluchtelingen in te voeren en te koppelen aan sobere opvang." Het kabinet faalt bij de aanpak van het asielvraagstuk, aldus Buma. Geert Wilders (PVV) reageerde op Twitter: 'VVD plan? Is het een plan dan? Sobere opvang? Ze komen toch zolang grenzen wagenwijd open staan. Dus: grenzen dicht!'

Huisvesting soberder
De toestroom van vluchtelingen vormt volgens Zijlstra een acute bedreiging voor de welvaartsstaat en sociale voorzieningen. Hij vindt dat asielzoekers met een tijdelijke vergunning geen recht meer moeten hebben op sociale voorzieningen. De huisvesting moet ook soberder. ,,Zij kunnen best toe met leefgeld van een paar tientjes in containerachtige woningen", aldus de VVD-fractievoorzitter in het AD.

Verder moet de tijdelijke verblijfsvergunning niet meer voor vijf jaar worden afgegeven, maar elk jaar worden vernieuwd. Ook nareizen van gezinsleden moet worden beperkt en het moet moeilijker worden om het Nederlanderschap te krijgen. Zijlstra wil naar Deens voorbeeld vluchtelingen in de eigen regio al ontmoedigen.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.