Volledig scherm
ls een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby een hersenbeschadiging oplopen waardoor de schedel klein blijft. © Reuters

Zikavirus bereikt China: 34-jarige man besmet

Het zikavirus heeft China bereikt. Peking meldde dinsdag dat een eerste besmetting in het land is vastgesteld bij een 34-jarige man in de provincie Jiangxi.

Volledig scherm
De zikamuggen worden uitgerookt.

Volgens het staatspersbureau Xinhua had de man het virus in het buitenland opgelopen. Het bureau baseerde zich op informatie van een nationale commissie voor gezondheidszorg. Waar de man is geweest is niet bekend. Hij is herstellende.

Het gevreesde virus duikt in steeds meer landen op. Na veel Zuid-Amerikaanse landen dook het eerste Europese geval donderdag op in Spanje, waar een zwangere vrouw besmet is met het zika-virus. Spanje is het Europese land met het grootse aantal emigranten uit Zuid-Amerika, vooral uit de 'zikalanden'.

Overlijden
Een Nederlandse toerist die het zikavirus had opgelopen, is in Suriname overleden. Wetenschappers in Paramaribo onderzoeken of de doodsoorzaak daadwerkelijk het gevreesde virus is. Behalve de Nederlandse toerist zijn in de afgelopen 2 maanden ook drie Surinamers overleden, die allen het zikavirus hadden opgelopen.

Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid zijn er in ons land in totaal twintig mensen besmet met het virus.

Volledig scherm
Weergave verspreiding zikavirus, stand van zaken begin februari 2016. © anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement