Volledig scherm
In ruil voor een koe kunnen boeren in Zimbabwe geld lenen bij een speciale bank. Als de lening is afbetaald, krijgt de boer zijn koe terug. Deze vorm van koehandel is voor veel arme boeren een uitkomst © ap

Zimbabwanen zetten koe op bankrekening

Geld storten is niet nodig bij een nieuwe bank in het Afrikaanse Zimbabwe. Klanten kunnen ook een koe op hun rekening zetten. Ze krijgen zelfs rente over het beest. Door het vee als wettig betaalmiddel te accepteren wordt bankieren ook voor arme boeren toegankelijk.

Als eerste klant heeft William Mukurazita 24 koeien gestort op zijn rekening bij de TN Bank. De beesten komen te staan in een weiland van de bank en dienen als onderpand voor een lening. De lening die Mukurazita krijgt is precies zo veel als zijn koeien waard zijn, grofweg 7500 euro. Als hij de geldsom niet kan terugbetalen, blijft het vee van de bank.

Uitkomst
Voor veel boeren is de veebank een uitkomst. Ze zijn zo arm, dat ze niet eerder een bankrekening hebben gehad. Zimbabwe is lange tijd geplaagd door politieke onrust, gevechten om landbouwgrond, een volledig ingestorte economie en een duizelingwekkend hoge inflatie. 'De veebank is de enige manier waarop boeren geld kunnen krijgen zonder hun koeien te hoeven verkopen,' zegt Charles Chakoma, de directeur van TN bank.

Belangstelling
Over belangstelling heeft de TN Bank niet te klagen. De onderneming is nog maar net begonnen, maar heeft nu al 250 koeien in de wei staan. 'We moeten overal voer vandaan halen, ons eigen gras is op. Er zijn boeren die hun complete veestapel op de bank zetten.'

  1. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.