Volledig scherm
PREMIUM
De roep om onafhankelijkheid in Catalonië klinkt luid. Net als in 1991 in Kroatië. Op de Balkan ontaardde het vrijheidsstreven in een burgeroorlog. In Catalonië sloeg de Spaanse politie afgelopen weekeinde in op Catalanen. Is dit een voorbode van een Spaanse 'Balkanoorlog'? © Getty Images

'Zo begon het ook in zonnig Joegoslavië'

OnafhankelijkheidSpaanse agenten die Catalaanse burgers slaan. Chef nieuwsdienst Wessel Penning moet bij dat beeld steeds weer denken aan het begin van de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië, waar hij al 30 jaar kind aan huis is. Over de angst voor een nieuwe, Europese burgeroorlog.

Misschien zie ik spoken. Maar toen de Spaanse politie zondag inhakte op Catalanen, deed dat denken aan de dagen die voorafgingen aan de Joegoslavische burgeroorlog. En toen ook nog de Catalaanse stervoetballers Piqué en Xavi zich met de zaken gingen bemoeien, leek het allemaal precies zoals het destijds tussen Serven en Kroaten allemaal begon.

  1. Moeder Natalee Holloway naar Aruba voor tv-programma: ‘Hier verloor mijn dochter haar leven’

    Moeder Natalee Holloway naar Aruba voor tv-programma: ‘Hier verloor mijn dochter haar leven’

    Ruim veertien jaar na de verdwijning van haar dochter Natalee reist Beth Holloway naar Aruba. Ze doet dat met het reportageprogramma 20/20, van de Amerikaanse zender ABC. De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 spoorloos tijdens een vakantie op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien in gezelschap van de Nederlander Joran van der Sloot. ,,Hier verloor mijn dochter haar leven.”