Volledig scherm
© Twitter

Zo belabberd zag de brug in Genua eruit voordat hij instortte

Een tragedie waar je op kon wachten: dat gevoel houden Italiaanse ingenieurs over aan de instorting van de Ponte Morandi, zeker nu er foto's van vroeger opduiken. Daarop is te zien in wat voor belabberde staat de brug verkeerde.

De Ponte Morandi, een vierbaansweg die ook wel als het Polcevera-viaduct wordt aangeduid, stortte gisteren tijdens zwaar onweer over een lengte van ongeveer 200 meter in de diepte. De brug is een van de belangrijke verkeersknooppunten in de Ligurische hoofdstad en verbindt de autowegen die naar Frankrijk en Milaan leiden. 

Eerder verklaarde regionaal directeur Stefano Marigliani van Autostrade per l'Italia nog aan de krant Corriere della Sera dat ,,er absoluut geen enkele reden was om aan te nemen dat de brug gevaarlijk was.'' De constructie werd regelmatig onderhouden, zo beweerde hij. De onderhoudswerkzaamheden die in 2016 begonnen, waren bijna afgerond. 

Vergissing

Verschillende Italiaanse media voeren echter een ingenieur op die in 2016 al waarschuwde dat de onderhoudskosten van de brug de pan uit rezen. ,,Die brug is een vergissing, vroeg of laat moet hij afgebroken worden, maar ik weet niet wanneer'', verklaarde ingenieur Antonio Brencich toen. Hij sprak over rekenfouten en zei dat architect Riccardo Morandi verkeerd inschatte wat er met de structuur van gewapend beton na verloop van tijd zou gebeuren.

Op Twitter verschijnen ondertussen foto's van de brug een week voordat hij instortte. Daarop is te zien hoe fragiel hij op dat moment was. Een Franse gebruiker schreef er de tekst 'sans commentaire, geen commentaar' bij. 

Toch betwist de snelweguitbater dat er iets mis was met de brug. Die gebruikte naar eigen zeggen de modernste middelen om de veiligheid van de constructie te controleren. Er werden speciale tests uitgevoerd om de binnenkant van het beton te controleren. ,,Bij de laatste tests van begin 2017 kwamen er geen problemen aan het licht'', aldus Marigliani.