Volledig scherm
Cybercriminaliteit © ANP XTRA

Zo kregen de Russische hackers vrij spel in Amerika

ReconstructieDe democratische partij, de FBI, maar ook president Obama hebben flink geblunderd in de aanpak van de hackpraktijken van de Russen, blijkt uit een reconstructie van The New York Times. Door slordigheden van Amerikaanse instanties, zoals het niet terugbellen en een tikfout kregen de Russische hackers vrij spel.

Twee Russische hackgroepen namen het voortouw: Cosy Bear en Fancy Bear. De dreiging werd lange tijd niet echt serieus genomen. 

Een FBI-agent belde in september 2015 al naar het hoofdkwartier van de Democraten om te waarschuwen dat er malware was aangetroffen op een van de computersystemen, aldus The New York Times. De hackgroep Cosy Bear kon maanden ongestoord bij documenten, e-mails en chatconversaties.

Signalen

Een helpdeskmedewerker van de Democraten kon in het systeem echter niets vinden. Hij negeerde vervolgens voicemails van de FBI, want 'hij had niets te rapporteren'. Pas toen er bestanden werden gestolen, begon de medewerker zich zorgen te maken. Maar zijn chef liet het werk liggen. Ook de FBI-agent zocht het niet direct hogerop, terwijl dit een eerste signaal kon zijn voor het beïnvloeden van de verkiezingen.

Het team van Obama miste ook signalen, reageerde traag en onderschatte de cyberaanval, blijkt uit eerder onderzoek van de Times. Al jaren probeert de FBI de malware uit de 'niet-geclassificeerde' e-mailsystemen te krijgen van het Witte Huis, maar ook bij andere belangrijke overheidsinstanties.

De hackgroepen werden geïdentificeerd door Crowdstrike Cyber Security toen zij achter de malware aanging. Inmiddels zijn de computers van de Democraten beveiligd.

Verkiezingen

Quote

Er mag geen twijfel bestaan dat dit een bewuste poging is om bepaalde invloed uit te oefenen

Michael S. Rogers, cybercommandant

Het was de groep Fancy Bear die zich mengde in de verkiezingen. Bij een tweede aanval in maart 2016 kregen honderden medewerkers van de Clintoncampagne een phishingmail, waarmee werd gewaarschuwd dat iemand uit Oekraïne probeerde in te loggen en het wachtwoord veranderd moest worden.

Een campagnemedewerker vertrouwde het niet en vroeg advies aan ICT. De ICT-medewerker schreef dat het niet was toegestaan om het wachtwoord aan te passen, terwijl diegene het tegenovergestelde bedoelde. Hij schreef 'illegitimate' in plaats van 'legitimate', aldus de Times.

Door die tikfout kwam in één klap de gmail-correspondentie - bestaande uit 60.000 e-mails - bij de hackers terecht. ,,Er mag geen twijfel over bestaan dat dit een bewuste poging is om een bepaalde invloed uit te oefenen", zegt een van de hoogste cybercommandanten in Amerika.

De hackers die in het netwerk van de democraten kwamen, stalen bestanden van onder meer het vooronderzoek voor de oppositie van Trump en informatie van het Witte Huis, licht The Washington Post toe.

Lees verder onder de video

Ontmantelen

Uiteindelijk lekten afgelopen zomer ook de duizenden e-mails van Hillary Clinton naar WikiLeaks en de media. Dit werd in het werk gesteld door de hackers Guccifer 2.0 en DCLeaks. Zij staan bij de diensten bekend als leden van een door de Russische overheid geleide operatie om Trump het Witte Huis in te helpen en Clintons kansen te verkleinen.

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump verwierp vrijdag direct dat Rusland hackers had ingeschakeld om hem in het zadel te hijsen. Het is volgens de CIA echter een uitgemaakte zaak dat Russische hackers zich met de Amerikaanse verkiezingen bemoeiden. Afgelopen vrijdag presenteerde zij een rapport. De FBI is daar nog niet zo zeker van en wil graag meer bewijs zien.

De leden van het congres stellen mogelijk een onderzoek in naar de hackpraktijken. De Democraten willen dat het rapport van de CIA - in ieder geval gedeeltelijk - wordt vrijgegeven. Medewerkers van de Clinton-campagne hebben tevens om een geheime briefing gevraagd, aldus CNN.