Zo kwam het Iran-akkoord tot stand, én hierom stapte Amerika eruit

VideoIn zijn oordeel over het Iran-akkoord is Donald Trump standvastig: toen president Obama er met Iran over onderhandelde liep hij er al tegen te hoop. ,,Met zijn onbetrouwbare regime kun je eenvoudigweg geen zaken doen’’, aldus Trump.

1. Wat behelst het Iran-akkoord?

Het in 2015 gesloten verdrag, de Joint Comprehensive Plan of Action, is ondertekend door Iran en zes toonaangevende mogendheden: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Het draait om nemen en geven. Iran houdt zich aan afspraken die het onmogelijk maken een kernbom te produceren. De voorraad verrijkt uranium, nodig voor de productie van een kernwapen, is van 10.000 kilo teruggebracht naar 300 kilo. Bovendien gaat het om laag verrijkt uranium (3,67 procent) voor gebruik in een kernreactor. Voor een kernwapen is 90 procent verrijkt uranium nodig. Ook de productie van plutonium is aan banden gelegd. Het Internationaal Atoomagentschap IAEA controleert met inspecties in Iran. In ruil daarvoor zijn Amerikaanse en internationale sancties opgeheven.

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”