Volledig scherm
Op deze foto genomen in 1942, tafelt Hitler met zijn Finse bondgenoten in een trein. © AFP

Zo vierde Hitler Kerstmis in 1941

Nazi-leider Adolf Hitler maakte in 1941 tussen het oorlog voeren door, tijd vrij om aan te schuiven bij een kerstdiner van zijn partij. Zo is hij dinerend voor een grote kerstboom vastgelegd op unieke kleurenfoto's die vorige week opdoken.

De plaatjes zijn geschoten op 18 december in het Lowenbraukeller-restaurant in München. Samen met andere nazi-officieren en vele kadetten deelde hij de maaltijd.

Niet blij

Heel vrolijk kijkt de dictator niet op de kiekjes. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat pogingen van de nazi's om Moskou en daarmee Rusland te veroveren kort daarvoor waren mislukt. Of omdat de Duitsers een week daarvoor officieel de oorlog verklaarden aan de Verenigde Staten.

Maar misschien had de Führer het wel niet naar zijn zin, omdat hij volgens sommige bronnen geen groot fan van Kerstmis zou zijn geweest. Hij zou zijn eigen draai aan het feest hebben gegeven door ervoor te zorgen dat er geen piek of engel op de top van de kerstboom prijkte, maar een swastika-kruis.

Glazen vaas

De kleurenfoto's zijn in het bezit van het Amerikaanse Life Magazine, dat ze kocht van de persoonlijke fotograaf van Hitler, Hugo Jaeger. Hij bewaarde de beelden in een glazen vaas en begroef deze tot na de oorlog. Later verkocht hij zijn werk aan Life, dat vorige week de foto's publiceerde.