Volledig scherm
Gids Feliciano Gonzalez, die Kris en Lisanne zou meenemen naar de vulkaan bij Boquete. Inzetje: Kris Kremers (boven) en Lisanne Froon. © AD, Facebook

'Zoektocht Kris en Lisanne ging tergend langzaam'

Feliciano Gonzalez, de Panamese gids die in het plaatsje Boquete optrok met de Amersfoortse Kris Kremers en Lisanne Froon, is verdrietig. En boos. Talloze malen trok hij de jungle in, om te zoeken naar de twee vriendinnen die hij leerde kennen tijdens hun verblijf in Boquete.

Quote

Ik voel me zeer, zeer triest.

De Panamese gids Feliciano Gonzalez
Volledig scherm
Gids Feliciano Gonzalez, die Kris en Lisanne zou meenemen naar de vulkaan bij Boquete. © AD
Volledig scherm
Hans (rechts) wn Roeli Kremers, de ouders van Kris. © epa
Quote

De politie deed alleen iets als de ouders van de Nederland­se meisjes aanwezig waren. Anders niet.

Nogmaals Gonzalez
Volledig scherm
Lisanne Froon (links) en Kris Kremers. © Facebook
Volledig scherm
De Panamese onderzoeksleidster Betzaida Pitty. © epa
Volledig scherm
© epa

En hij was het, die met een particulier zoekteam in opdracht van de ouders een doorbraak bewerkstelligde. Diep in de jungle vond het team, waar ook Indianen uit de omgeving deel van uitmaakten, een schoen. Toen nog een. En uiteindelijk de botten en menselijk weefsel, waarvan nu definitief bekend is dat het van Lisanne Froon is.

'Ik voel me zeer, zeer triest', vertelt Feliciano eenmaal terug in Boquete. Maar hij vertelt ook boos te zijn, omdat het onderzoek naar de vermiste vrouwen uit Amersfoort tergend langzaam ging. 'Er is op veel plekken niet gezocht', vertelt hij.

Betrokken
Feliciano voelt zich betrokken bij de verdwijning. Niet voor niets, want hij is niet alleen de man die de laatste sporen van de meiden vond, hij is ook een van de laatsten die de twee in leven zagen. Op de taalschool waar ze Spaans hadden geleerd, leken ze te genieten. De één in een hangmat, de ander bij de kaart van de omgeving. Ze hadden plannen om met Feliciano de vulkaan bij Boquete te verkennen.

Die trip kwam er nooit, de twee verdwenen op 1 april, werden voor het laatst gezien toen ze de jungle inliepen. Feliciano gelooft in elk geval dat beide meisjes zijn overleden. 'We vonden twee verschillende wandelschoenen.'

Boos
Nu vraagt de gids zich af of er daarna niet sneller en grondiger gehandeld had moeten worden. 'De politie deed alleen iets als de ouders van de Nederlandse meisjes aanwezig waren. Anders niet', zegt hij boos.

Pas laat werd duidelijk dat Kris en Lisanne waren verdwenen. Toen hun gegevens op de lijst van internationale opsporingsinstantie Interpol verschenen, stond erbij dat de vriendinnen waren verdwenen in Den Haag. Panama zocht hulp in Nederland op het gebied van telefonie, om telefoongegevens te achterhalen.

Smartphones
Toch is het tot op de dag van vandaag onduidelijk met wie de twee vriendinnen contact hebben gehad, voor hun verdwijning. En hoewel de smartphones van de vriendinnen al meer dan een week geleden werden gevonden in een rivierbedding, samen met hun fotocamera, is het nog altijd een raadsel óf en zo ja welke informatie erop te vinden is.

Het is ook nog onduidelijk welke spullen precies door de Nederlandse rechercheur die in Panama verbleef worden meegenomen naar Nederland voor onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut. In elk geval gaat de Nederlandse politie ervan uit dat hulp ter plaatse in Panama niet meer nodig is.

Het zoekteam van onder meer paramilitairen en politiemannen heeft genoeg in huis om nu zelf verder te zoeken. 'We moeten daar wel iets kunnen uitrichten', zegt een woordvoerder van de Nederlandse politie.