Zoektocht naar Nazitrein eindelijk begonnen!

VideoIs de mysterieuze nazitrein een smeuïge legende of bestaat hij echt? Duitser Andreas Richter en Pool Piotr Koper hopen hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen. De amateurhistorici zijn vandaag na maandenlang gesteggel eindelijk begonnen met graven naar de mysterieuze nazitrein in de bossen van het Poolse Walbrzych.

Volledig scherm
© AFP

De werkzaamheden zijn via een livestream te volgen, verklaarde een woordvoerder van het duo aan het Duitse persbureau DPA. De twee amateurhistorici krijgen hulp van zeker 35 gravers. Het team kon vandaag iets later dan gepland van start, omdat de stroom in de kabels in de grond nog niet was uitgezet. Het graven zou dan gevaarlijk kunnen zijn, zo bericht TVN24.

Mogelijk worden over twee dagen de eerste resultaten bekend gemaakt. De gravers tonen zich optimistisch. ,,Het is geen speld in een hooiberg'', zegt een woordvoerder van het project. ,,Als de trein bestaat zullen we hem vinden.''

Legende
Volgens de legende bevindt de trein zich in een tunnelstelsel die de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden gegraven in de buurt van Waldenburg, ten zuidwesten van Polen. Het voertuig zou volgeladen zijn met Joodse sieraden en kunstvoorwerpen. Ook gaat het gerucht dat de verloren gegane amberkamer uit een Russisch paleis erbij zit.

Lees verder onder de video.

Volledig scherm
Piotr Koper en Andreas Richter tijdens een persconferentie vorig jaar over de nazitrein. © AFP


Lokalisatie
Richter en Koper beweerden vorig jaar augustus al dat ze de trein hadden gelokaliseerd. Een man die destijds meehielp het voertuig te verbergen, onthulde de plek op zijn sterfbed aan de amateurhistorici. Het duo is dusdanig overtuigd van het bestaan van de trein dat ze al een claim van 10 procent vindersloon hebben gedeponeerd.

De trein zou 100 meter lang zijn en zwaar beveiligd. De Poolse vice-minister van Cultuur Piotr Zuchowski liet eerder weten dat dit kan duiden op een bijzondere lading. ,,Mogelijk militair materiaal, maar het kunnen ook juwelen, kunstwerken en archieven zijn.''

Bodemonderzoek
Deskundigen van de universiteit van Krakau deden met speciale apparatuur bodemonderzoek.  Er is op negen meter diepte weliswaar een tunnel, maar het bewijs voor het bestaan van de trein werd niet geleverd.

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
    VIDEO

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”