Volledig scherm
Van links naar rechts: Eleonore Gabarain (Franse activiste), Ann Ceusters (Belgische vereniging tegen het Zomeruur), Heidi Hautala (Fins Europarlementslid), Miapetra Kumpula-Natri, Pavel Svoboda (Tsjechisch Europarlementslid), Andrzej Grzyb (Pools Europarlementslid), Alain Philippoff ( Franse activist), Anouk Verhaaff (Nederlandse activiste). © Europarlement

'Zomertijd schaadt gezondheid 100 miljoen Europeanen'

Eén op elke vijf Europeanen, dus 100 miljoen in totaal, ondervindt elk jaar gezondheidsproblemen door invoering van de zomertijd, een deel ervan zelfs zonder zich bewust te zijn van de oorzaak. 

Dat zegt Pavel Svoboda, aanvoerder van een groeiende groep Europarlementariërs die dringend van het halfjaarlijkse gerommel met de klok af wil. De Tsjech presenteerde vanmiddag in Straatsburg een nieuwe studie naar de effecten van de zomer- en wintertijd. Die toont ook aan dat de veronderstelde energiewinst nul is: ,,Wat we winnen aan licht, zijn we kwijt aan verwarming.” De overgang naar één vaste tijd voor het hele jaar vergt een Europese wetswijziging, maar daarvoor is ‘sterke en groeiende steun in de lidstaten’, aldus Svoboda. 

Polen onderneemt al stappen om desnoods eenzijdig de zomertijd af te schaffen en zou daarmee ingaan tegen EU-wetgeving. Een groep van 70 parlementsleden uit alle acht fracties, geleid door Svoboda, werkt aan een meerderheid die Brussel in december kan vragen te stoppen met het voortdurende geschuif met de klok. Leden van particuliere actiecomités uit Nederland, België en Frankrijk waren vanmiddag present in Straatsburg om de groep parlementariërs te ondersteunen. 

Onder hen Anouk Verhaaff uit Rotterdam. Zij riep de politici op te stoppen ‘met ons twee keer per jaar op te zadelen met een verplichte jetlag’: ,,Als ik die wil, ga ik wel naar het buitenland.” 

Volledig scherm
Actiegroep 'Stop de Zomertijd', met Anouk Verhaaff, overhandigt een petitie aan Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik en Pavel Svoboda, in maart 2017. © ANP