Volledig scherm
Familie vermiste Nora in maleisie spreekt © Videostill

Zorgen om verdwenen Nora (15) nemen toe: 'Ze heeft een kleiner brein door zeldzame ziekte’

De zorgen om het lot van de in Maleisië verdwenen tiener Nora Quoirin (15) nemen alsmaar toe. Het meisje is nu zes dagen vermist en de politie lijkt met de grootscheepse zoekactie geen steek verder te komen. Vanwege een zeldzame ziekte is het van levensbelang dat het Britse meisje zo snel mogelijk gevonden wordt, zo liet de familie gisteren weten.

Omdat de kansen op haar overleving met de dag afnemen, heeft de overheid besloten om een van de zwaarste en duurste middelen in te zetten: de elitecommando’s. Dit zijn militairen die gespecialiseerd zijn in het vinden van vermiste personen in grotten of jungles. De politie gaat ervan uit dat Nora ergens in de wildernis ronddwaalt, omdat eerder deze week haar voetafdrukken in het bos werden gevonden.

Kleiner brein

De massale zoekactie richt zich nu speciaal op heuvelachtige gebieden. De politie vermoedt dat het meisje zich al dagenlang achter grote rotsen verstopt. Haar ouders maken zich vreselijk veel zorgen en gaan door een hel, meldde de familie in een verklaring. Ze vrezen dat Nora niet in haar eentje kan overleven.

,,Nora werd geboren met Holoprosencephaly, dit betekent dat ze een kleiner brein heeft”, onthulde de familie gisteren. ,,Haar hele leven heeft ze veel tijd in het ziekenhuis doorgebracht. Toen ze werd geboren, had ze meerdere operaties nodig om haar te helpen met ademen. Ze heeft specialisten die haar groei, haar fysieke vaardigheden, haar kracht en vooral haar mentale weerbaarheid continu in de gaten houden.”

Volgens de familie heeft Nora in haar leven altijd de behoefte gehad aan speciale gespecialiseerde educatieve voorzieningen en kan ze moeilijk zonder. De tiener gaat in Londen naar een school voor kinderen en jongeren met leer- en communicatieproblemen.

Wat is er aan de hand?

De Britse tiener Nora Quoirin verdween zondagochtend spoorloos uit het superdeluxe Dusun Resort in het Aziatische land. Wat haar is overkomen, is nog volstrekt onduidelijk. De politie houdt rekening met meerdere mogelijke scenario’s. Ze kan zijn ontvoerd of verdwaald in het ondoordringbare regenwoud.

Hoewel bijna tweehonderd manschappen de bossen nog steeds aan het uitkammen zijn, blijft Nora onvindbaar. De politie heeft de stemmen van haar moeder en andere familieleden opgenomen. Die worden in de jungle via megafoons afgespeeld in de hoop dat de tiener hierop zal reageren of naar het geluid toe zal lopen.

De tante van Nora, Eadaoin Agnew, vertelde eerder deze week compleet in tranen dat het een ‘extreem traumatische tijd voor het hele gezin’ is, maar dat ze zijn overweldigd door de massale steun die ze van over de hele wereld ontvangen. ,,We vragen iedereen om Nora in gedachten te houden en de voortdurende zoektocht naar haar te blijven ondersteunen. We moeten hoopvol blijven. Nora wordt nog steeds vermist en ze is erg kwetsbaar. We moeten er alles aan doen om haar naar huis te brengen.”

Bekijk hieronder de beelden van de zoekactie naar Nora in de wildernis:  

 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.