Volledig scherm
Nieuwe wet gaat waarschijnlijk voorjaar 2017 in. © ANP

Zorgverzekering vergoedt wiet voor Duitsers

Chronisch zieke personen in Duitsland hoeven cannabis voor medicinaal gebruik niet meer zelf te betalen. Ze kunnen de drug vanaf begin 2017 op recept halen bij de apotheek. De nieuwe wet op verdovende middelen is woensdag door de Duitse regering aangekondigd.

Quote

Ons doel is dat ernstig zieke mensen op de beste manier worden verzorgd.

Hermann Gröhe, Duitse minister van Volksgezondheid

Niet iedereen kan de cannabis zomaar op recept krijgen. Een wietrecept is er alleen voor mensen die een pijnlijke aandoening hebben waar geen andere werkzame behandeling voor beschikbaar is.

Beste verzorging
De nieuwe wet maakt dat deze patiënten ook niet langer een vrijstellingsverzoek voor medicinaal cannabisgebruik hoeven in te dienen bij het Federale Instituut voor Drugs en Medicinale Producten (BfArM). Bovendien hoeven de gebruikers de cannabis niet meer zelf te betalen. ,,Ons doel is dat ernstig zieke mensen op de beste manier worden verzorgd'', zegt de Duitse minister van Volksgezondheid Hermann Gröhe.

Patiënten die de cannabis vergoed willen hebben, moeten tijdens hun gebruik wel bereid zijn om mee te werken aan een onderzoek naar de therapeutische werking van cannabis. De Duitse regering zegt dat dit nodig is omdat hierover tot op heden onvoldoende betrouwbare wetenschappelijke gegevens zijn.

De wet zou in het voorjaar van 2017 in werking moeten treden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement