De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven.
Volledig scherm
De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. © EPA

Zuid-Afrika levert Nederlandse wapenhandelaar Guus Kouwenhoven niet uit aan ons

De Nederlandse zakenman en bij verstek veroordeelde wapenhandelaar Guus Kouwenhoven wordt niet uitgeleverd aan ons land, zo bepaalde de rechter in Kaapstad vandaag. Kouwenhoven werd in 2017 veroordeeld tot negentien jaar cel, wegens de verkoop van wapens en oorlogsmisdaden in Liberia.

Kouwenhoven werd, na in hoger beroep te zijn veroordeeld, op verzoek van het Openbaar Ministerie opgepakt in Zuid-Afrika. De Nederlander, die zegt ziek te zijn, wist zijn uitlevering keer op keer te voorkomen. De rechter in Kaapstad haalt nu opnieuw een streep door de uitlevering.

Volgens de Zuid-Afrikaanse rechter heeft Kouwenhoven zijn misdrijven in Liberia gepleegd en niet in Nederland. Daardoor zou uitlevering van Kouwenhoven in strijd zijn met het uitleveringsverdrag. De Zuid-Afrikaanse justitie bekijkt nog of het tegen de uitspraak in beroep gaat.

Charles Taylor

De Nederlandse Hoge Raad bepaalde in december 2018 dat de negentien jaar cel voor Kouwen overeind bleef. Volgens het hof in Den Bosch heeft de 77-jarige zakenman wapens het Afrikaanse land binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gewelddadige regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Kouwenhoven regelde opslag, chauffeurs en vrachtwagens, waardoor hij medeplichtig is aan de misdrijven die onder het regime van Taylor zijn gepleegd. Hij is volgens het hof ‘opzettelijk behulpzaam geweest’. Advocaat Inez Weski diende een klacht in bij het Europese Hof, omdat de gezondheid van haar cliënt te slecht is om achter de tralies te gaan. 

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.