Zuid-Europa kreunt onder verschroeiende temperaturen: hitterecord van 48,8 graden op Sicilië
De hittegolven in het zuiden en zuidoosten van Europa blijven aanhouden. In de regio Syracuse op het Italiaanse eiland Sicilië is met 48,8 graden een Italiaans en mogelijk een Europees record gemeten. Ook in Spanje is het gloeiend warm. Zaterdag zou het er mogelijk tot 48 graden kunnen worden, zo voorspelt Noodweer Benelux. Onder meer Griekenland, Sardinië en Sicilië kampen door de hoge temperaturen met zware bosbranden.
De temperatuur op Sicilië moet nog officieel worden bevestigd. Het vorige Italiaanse record dateert van 1999, met 48,5 graden, ook op Sicilië. In 1977 werd in de Griekse hoofdstad Athene en in een stad iets verderop 48 graden gemeten. Dat geldt nog steeds als officieel Europees record.
Niet alleen Sicilië kampt met een hittegolf, ook in andere delen van Italië en andere landen aan de Middellandse Zee is het bloedheet. De hittegolf komt door een hogedrukgebied dat de naam Lucifer heeft gekregen.
Volgens de weersvoorspellingen zullen de temperaturen in het zuiden en zuidoosten van Europa de komende dagen niet meteen dalen. Vooral in Spanje belooft het nog uitzonderlijk warm te worden. Zaterdag worden er temperaturen tot wel 43 graden voor het binnenland voorspeld. In het zuiden van Spanje zouden de temperaturen zelfs kunnen oplopen tot 46 à 48 graden Celsius schrijft Noodweer Benelux in een Twitterbericht.
Tekst gaat verder onder tweet.
Heetste week van de zomer
Voor Italië voorspellen meteorologen de heetste week van de zomer, met temperaturen die oplopen tot ver boven de 40 graden. Op de grote eilanden verwachten de weerkundigen temperaturen tot 45 graden waardoor het risico op bosbranden zeer groot blijft.
De bosbranden in het zuiden van Italië hebben tot dusver twee gepensioneerden het leven gekost. In het dorp Grotteria in de regio Calabrië kwam een man om het leven nadat zijn huis door vlammen was omringd. Het andere slachtoffer overkwam iets soortgelijks in het plaatsje Cardeto, meldde persbureau ANSA. ,,Weer vlammen, weer gevaar, weer onschatbare schade, onze bergen en heuvels blijven branden”, schreef burgemeester Giuseppe Falcomata van Reggio Calabria op Facebook. Vorige week kwamen al een man en een vrouw om op hun boerderij door de branden in Calabrië.
De regio in de laars van Italië is momenteel het zwaarst getroffen door de branden, die ook woeden in het nationale park Aspromonte dat op de UNESCO-lijst staat. De regionale regering vroeg Rome woensdagavond laat de noodtoestand uit te roepen, zodat er meer hulp kan komen om de circa 110 branden te bestrijden. Het leger is ingezet en zeven blusvliegtuigen gooien water op de vlammen. Brandweerlieden uit noordelijke regio’s hebben al hulp toegezegd.
Noodtoestand
Ook op Sicilië ontstonden nieuwe branden, onder meer in het natuurpark Madonie. Daar kwam een man om toen hij met zijn tractor naar een brand reed en het voertuig omsloeg. De man werd verpletterd. Bewoners en toeristen in grote delen van Italië moeten zich voorbereiden op voorlopig blijvende hitte. Voor veel steden geldt ook vrijdag het hoogste waarschuwingsniveau.
Ook in Sardinië en Calabrië (in het zuiden van Italië) is het gevaar voor bosbranden niet geweken. In Griekenland, Turkije en Portugal blijft het ook warm. Bovendien voorspellen meteorologen veel wind rond de Egeïsche zee waardoor het gevaar voor bosbranden alleen maar groter wordt.
In de zomermaanden komt het geregeld tot bosbranden in het zuiden van Europa. Dit jaar zijn de branden echter talrijker en heviger vanwege de extreme en vooral aanhoudende hitte. De brandweer van Griekenland en Turkije heeft grote moeite om de branden als gevolg van de uitzonderlijke hittegolf onder controle te krijgen. Vele hectares aan bos en landbouwgrond gingen al in vlammen op en bewoners moesten geëvacueerd worden voor de naderende vlammenzee. Door het gebrek aan regenval in de afgelopen weken is de natuur ook in Spanje en Portugal behoorlijk uitgedroogd. ,,Door klimaatverandering moeten we in de toekomst rekening houden met meer extreem weer zoals deze hittegolven”, stelt weervrouw Roosmarijn Knol.
Uitzonderlijk warm
Het zeewater in de Zwarte Zee is uitzonderlijk warm, tussen de 27 en plaatselijk zelfs 29 graden. ,,Dit is warmer dan de gebruikelijke 26 graden, wat doorgaans als ondergrens geldt voor het kunnen ontstaan van tropische stormen en orkanen", legt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza uit.
Naast Zuid-Europa kreunt ook een deel van Noord-Afrika onder ernstige hitte en bosbranden. Voorlopig is er nog geen verkoeling op komst. In Nederland kunnen we komende dagen rustig, droog en vooral warmer zomerweer tegemoet zien. Van lange duur is het echter niet, want in het weekend vallen weer buien en wordt het een paar graden koeler.
Ook na het weekend houdt het wisselvallige en koele weer aan. De temperatuur doet zelfs nog een kleine stap terug, waardoor het landinwaarts maar net warmer dan 20 graden wordt.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE/VIDEO
Bosbranden op Sardinië en in Zuid-Frankrijk, EU stuurt blusvliegtuigen naar Italië
De Europese Unie stuurt vier vliegtuigen naar Sardinië om te helpen bij de bestrijding van grote bosbranden in het westen van het eiland. Hiertoe is besloten nadat Italië zondag de hulp van andere Europese landen inriep. -
update/video
Bijna alle branden in Turkije onder controle, vuur houdt ook huis in Griekenland en Italië
Bijna alle bosbranden in Turkije zijn inmiddels onder controle. Duizenden brandweerlieden wisten volgens een regeringswoordvoerder 122 van de 129 branden in 35 provincies te bedwingen. De branden, die sinds woensdag woeden, eisten tot dusverre acht mensenlevens. Ook Griekenland en Italië worden geteisterd door bosbranden. -
Griekenland zet zich schrap voor hittegolf met temperaturen tot 43 graden
De Griekse autoriteiten waarschuwen voor een ernstige hittegolf. De hoogste temperaturen worden vrijdag tot en met zondag verwacht op het vasteland. Daar kan het 40 tot 43 graden worden. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
PREMIUM
De terugkeer van de spionageballon: ‘China is op alle fronten bezig om aan informatie te komen’
Het Amerikaanse ministerie van Defensie observeert al een paar dagen een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Canadese Defensiemedewerkers denken ondertussen ook een tweede ballon boven hun grondgebied te hebben gezien. En dat is niet de eerste keer. De spionageballon lijkt aan een comeback bezig. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Nederlandse plofkrakers proberen met laserpen te ontkomen aan Duitse politie
Na een wilde achtervolging heeft de Duitse politie afgelopen nacht bij Keulen drie Nederlanders gearresteerd. De twintigers worden verdacht van een plofkraak die grote schade aanrichtte in een woon- en bedrijfsgebouw in Kierspe, zo’n 50 kilometer oostelijker.