Een drive-thru-testlocatie in Goyang, Zuid-Korea.
Volledig scherm
Een drive-thru-testlocatie in Goyang, Zuid-Korea. © AP

Zuid-Korea: ‘Sommige genezen patiënten testen opnieuw positief voor coronavirus’

91 patiënten waarvan werd gedacht dat ze genezen waren van het coronavirus, hebben opnieuw positief getest voor het virus. Dat berichtten de Zuid-Koreaanse autoriteiten vrijdag, meldt Reuters. 

Een mogelijke nieuwe besmetting met het virus is een reden tot bezorgdheid, aangezien er wereldwijd wordt gehoopt dat wie besmet raakt en geneest, voldoende immuniteit ontwikkelt om een nieuwe opleving van de pandemie te voorkomen.

Jeong Eun-kyeong, directeur van de Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC) deelde tijdens een briefing mee dat het virus bij de patiënten mogelijk ‘geheractiveerd’ was, in plaats van dat er sprake zou zijn van een nieuwe besmetting. Het gaat momenteel om 91 patiënten. ,,91 is nog maar het begin”, zegt Kim Woo-joo, professor besmettelijke ziekten aan het Korea University Guro-ziekenhuis. ,,Dat aantal zal alleen maar stijgen.” Kim is het ermee eens dat de patiënten mogelijk ,,hervallen” zijn, in plaats van opnieuw besmet.

Restanten

Andere experts wijzen erop dat valse testresultaten mogelijk aan de basis kunnen liggen, of dat restanten van het virus nog in het lichaam van de patiënten aanwezig zijn, maar niet meer besmettelijk zijn of een gevaar vormen voor de drager of anderen. ,,Er zijn verschillende interpretaties en veel variabelen”, zegt Jung Ki-suck, professor longgeneeskunde aan het Hallym University Sacred Heart-ziekenhuis. ,,De overheid moet antwoorden bedenken voor al deze variabelen.”

In Zuid-Korea werden in totaal 10.450 besmettingen vastgesteld en zijn al bijna 7000 inwoners hersteld van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Vrijdag werden er 27 nieuwe gevallen vastgesteld: het laagste aantal nieuwe dagelijkse gevallen sinds de piek van 900 eind januari. Het aantal doden steeg tot 211.

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

  1. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

    Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

    Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
  2. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.