Volledig scherm
De beschadigde Zuid-Koreaanse olietanker © ap

Zuid-Koreaanse olietanker zinkt na explosie

Zeker drie bemanningsleden van een Zuid-Koreaanse olietanker zijn zondag overleden toen het schip voor de kust van Zuid-Korea zonk na een explosie. Acht opvarenden worden nog vermist. De kustwacht redde vijf anderen, zo meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De explosie ontstond waarschijnlijk door gassen die waren ontsnapt uit de tanks van het schip, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. 'Het schip vervoerde normaal diesel, maar had dit keer benzine getransporteerd', aldus een woordvoerder van scheepseigenaar Doora Shipping. Het schip had de lading juist gelost in de haven van Incheon.

Vooralsnog wijst niets erop dat het schip aangevallen zou zijn door Noord-Korea, aldus een woordvoerder van de kustwacht. Het schip was daarvoor al te ver weg van de zeegrens. De verhouding tussen Noord- en Zuid-Korea is zeer slecht. Eind 2010 beschoot Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland. Voorjaar 2010 beschuldigde Zuid-Korea het buurland ervan een fregat te hebben getorpedeerd, wat 46 levens kostte.