Volledig scherm
Mensen zwaaien met de vlag van Zuid-Soedan in hoofdstad Djoeba. Foto ter illustratie. © AFP

Zuid-Soedanees kindbruidje geveild voor 500 koeien, auto's, motoren en boot

Vijfhonderd koeien, twee luxe auto's, 10.000 dollar, twee motoren, een boot en enkele mobiele telefoons was de opbrengst van de veiling van een kindbruid in Zuid-Soedan.

Het bericht van de veiling ging rond op internet na een melding op Facebook. De regering jubelde dat het de grootste bruidsschat ooit was die in het land werd betaald.

Het 17-jarige meisje kwam uiteindelijk ‘in handen’ van een man die drie keer zo oud is en de hoogste bieder bleek. Zeker vier mannen boden mee, aldus mensenrechtenadvocaat Philips Anyang Ngong.

‘Simpele koopwaar’

De jurist probeerde tevergeefs de openbare verkoop tegen te houden. Onder de bieders was de plaatsvervangend gouverneur van de staat Oostelijke Meren waar de veiling plaatsvond.

Volgens Ngong werd het meisje gedegradeerd tot ‘simpele koopwaar’ en was hier sprake van ‘een grootste zaak van kindermisbruik, de handel in en veiling van een mens’.

Het overwegend christelijke Zuid-Soedan heeft een diepgewortelde traditie van bruidsschatten die normaal bestaan uit koeien. Het land, dat officieel pas sinds 2011 onafhankelijk is van Soedan, kent eveneens een lange historie van kindhuwelijken.