Volledig scherm
Een groot bord van Silva Kiir, de eerste president van Zuid-Sudan, prijkt in Juba. © afp

Zuid-Sudan onafhankelijk verklaard

De voorzitter van het parlement van Zuid-Sudan heeft vandaag de onafhankelijksverklaring voorgelezen. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan.

'Wij, de democratisch gekozen afgevaardigden van het volk, verklaren Zuid-Sudan hierbij tot een onafhankelijke en soevereine staat', zei James Wani Igga voor een gehoor van tienduizenden landgenoten en circa 30 buitenlandse staatshoofden, onder wie president Omar al-Bashir van Sudan.

Direct daarna werd de vlag van Sudan naar beneden gehaald en ging de vlag van het nieuwe land in top. 'We geven nooit, nooit op', zongen de Zuid-Sudanezen tijdens dit bijzondere moment. Velen pinkten een traan weg. Later werd ook Salva Kiir beëdigd als eerste president van Zuid-Sudan.

De onafhankelijkheid van Zuid-Sudan werd vannacht een feit. Begin dit jaar had een overweldigende meerderheid van de Zuid-Sudanezen zich in een referendum uitgesproken voor afscheiding. Het referendum vloeide voort uit een vredesakkoord dat in 1995 werd gesloten na een decennia durende burgeroorlog in Sudan.

Kiir heeft kort nadat zijn natie officieel onafhankelijk was geworden, rebellengroepen aangeboden vrede te sluiten. 'Ik wil deze kans benutten om gratie te verlenen aan iedereen die de wapens tegen Sudan heeft opgenomen.'

Kiir zei te willen samenwerken met zijn Noord-Sudanese ambtgenoot Omar al-Bashir om vrede te bewerkstelligen.