Zuidelijke witte neushoorn geboren in Belgische dierentuin Pairi Daiza

VIDEOIn de Belgische dierentuin Pairi Daiza is vorige week een zuidelijke witte neushoorn geboren. Moeder Madiba en het nog naamloze kalfje verkeren in ‘uitstekende gezondheid’, heeft het dierenpark in Wallonië bekendgemaakt.

Het neushoorntje kwam vorige week maandag ter wereld. Volgens het park - dit jaar verkozen tot beste zoo van Europa - is de kleine een mannetje. Het eerste jong van moeder Madiba werd in de vroege uurtjes en zonder complicaties geboren, weet Het Laatste Nieuws. Al vrij snel na de geboorte kon het diertje op eigen benen staan en dronk hij bij zijn moeder.

,,Natuurlijk blijven de eerste weken in het leven van een kleine neushoorn bijzonder cruciaal, de teams van het neushoorndepartement en de hoofddierenarts van Pairi Daiza staan moeder en jong dan ook met veel toewijding bij”, laat Pairi Daiza, dat meedoet aan een Europees fokprogramma, weten. Een zwangerschap bij een neushoorn duurt 16 tot 18 maanden.

Volledig scherm
Moeder Madiba en haar nog naamloze spruit maken het uitstekend. © BELGA

Bedreigde diersoort

Volledig scherm
De kleine kon al snel op eigen benen staan en dronk bij zijn moeder. © BELGA
Volledig scherm
Het eerste jong van moeder Madiba kwam zonder complicaties ter wereld. © BELGA

Madiba werd in 2012 vanuit een Zuid-Afrikaans park naar België gehaald. Het dierenpark heeft nog drie andere zuidelijke witte neushoorns, een ondersoort van de witte neushoorn. Nog voor het einde van het jaar verwacht Pairi Daiza de geboorte van een tweede neushoornkalfje want ook neushoorn Ellie is hoogzwanger. De zuidelijke witte neushoorn is een bedreigde diersoort. 

Door grootschalige stroperij was het voortbestaan van de ondersoort vorige eeuw in groot gevaar. Dankzij natuurbescherming en het openen van natuurreservaten is hun aantal echter weer aangegroeid tot zo’n 20.000 dieren. Toch blijft de dreiging van stropers, die het op de hoorns van de dieren hebben voorzien, een reëel gevaar voor hun voortbestaan. 

Naar schatting werden alleen in de afgelopen tien jaar als zo'n 7000 neushoorns afgeslacht. Van de noordelijke witte neushoorn zijn nog maar twee exemplaren op aarde in leven. Het laatste mannetje is vorig jaar gestorven. Wetenschappers proberen met het ingevroren sperma van vier overleden mannetjes, middels inseminatie, nageslacht van deze dieren te krijgen.

  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.