Volledig scherm
De Spaanse prinses Cristina en haar man Inaki Urdangarin. © EPA

Zwager Spaanse koning voor jaren de cel in

UpdateDe Spaanse prinses Cristina, zus van koning Felipe, blijft geloven in de onschuld van haar echtgenoot, Iñaki Urdangarín. De oud-handballer moet voor 6 jaar en 3 maanden de gevangenis in nadat de rechtbank in Palma de Mallorca hem schuldig achtte aan onder anderen fraude, oplichting en het verduisteren van overheidsgeld. Er was 19,5 jaar tegen hem geëist.

Quote

Cristina is blij met haar eigen vrijspraak, maar vind het onterecht dat haar man is veroordeeld

Advocaat prinses Cristina

Zelf werd Cristina vrijgesproken in een geruchtmakende rechtszaak die de Spaanse monarchie in het hart heeft geraakt. ,,Ze heeft er een bitterzoet gevoel over. Ze is blij met haar eigen vrijspraak, maar vind het onterecht dat haar man is veroordeeld. Cristina is overtuigd van zijn onschuld'', zei haar advocaat, na kort met haar gesproken te hebben. Ze moet wel een boete van 265.000 euro betalen omdat ze profijt heeft gehad van het gefraudeerde geld.

Het Koningshuis accepteerde het vonnis. ,,We respecteren volledig de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht'', lieten bronnen van het paleis aan de media weten. Koning Felipe en zijn vrouw Letizia hebben tot de uitbraak van het schandaal altijd een zeer goed contact met Cristina en Urdangarín gehad. Maar het in ongenade gevallen echtpaar mag nu al zes jaar geen activiteiten van het Koninklijk Huis meemaken en Felipe nam zijn zus de titel van hertogin van Palma af.

Geld in eigen zakken

De 49-jarige Urdangarín, een vroegere Olympische handballer, kreeg tussen 2003 en 2006 als schoonzoon van de toenmalige koning Juan Carlos voor 6,2 miljoen euro aan opdrachten van regionale overheden uit Valencia en Mallorca voor werk dat hij niet of nauwelijks had verricht. Hoewel dat geld werd uitbetaald aan een instituut zonder winstoogmerk, verdween 4,5 miljoen euro in de eigen zakken van Urdangarín en zijn compagnon Diego Torres, die tot 8 jaar werd veroordeeld.

Het OM achtte tijdens het proces al niet bewezen dat de 51-jarige prinses Cristina van de fraudulente zaken van haar man afwist, ook al waren zij samen eigenaar van de betrokken bedrijven. De enige aanklacht tegen haar, belastingontduiking, werd niet bewezen geacht.

Urdangarín en de andere veroordeelden, onder wie oud-minister Matas die vijf jaar cel kreeg, kunnen net als het OM in hoger beroep gaan bij het Hooggerechtshof in Madrid. In afwachting daarvan heeft het OM wel om de onmiddellijke hechtenis van Urdangarín gevraagd. Hij woont met zijn vrouw en hun vier zoons in Genève.