Volledig scherm
Archieffoto. © EPA

‘Zwakbegaafde’ Nederlander moet twee jaar brommen voor MDMA-smokkel in België

Een Nederlander die twee maanden geleden op de luchthaven van Zaventem werd betrapt met 2,6 kilo MDMA in zijn koffer, is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.   

De man wilde op 30 juni het vliegtuig naar de Dominicaanse Republiek nemen maar belandde achter de tralies nadat de douane de drugs had ontdekt in de dubbele bodem van zijn koffer. De Nederlander beweerde dat hij dacht geld te smokkelen. Hij ging naar eigen zeggen akkoord met de smokkel omdat hem 2.500 euro was beloofd en hij in in financiële problemen verkeerde. 

Zijn advocaat noemde de zaak voor de rechtbank in Brussel “een klassiek geval van misbruik van een zwakke schakel”. De raadsman voerde aan dat zijn cliënt een zeer laag IQ heeft, onder andere vanwege een ongeluk in zijn jeugd, en dat moeilijk zijn plaats kan vinden in de samenleving. ,,Een criminele organisatie heeft daar handig van geprofiteerd”, tekende de Franstalige krant La Dernière Heure op uit de mond van de strafpleiter.

De rechtbank hechtte weinig geloof aan het verhaal. Volgens de rechters wist de Nederlander heel goed dat er drugs in zijn koffer verstopt zat. ,,Bovendien was hij een paar maanden eerder al gearresteerd in Nederland nadat bij een douanecontrole cocaïne in zijn bagage was gevonden.’’ 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’