Volledig scherm
Naji en Khairia © Privéfoto

Zwangere vluchtelinge vlak voor kerst alsnog uitgezet

Woensdagochtend om 09.20 uur wordt Khairia Barakat, een 22-jarige Yezidische vrouw uit Irak, op Schiphol op een KLM-vlucht naar Roemenië gezet. De 5 maanden zwangere vrouw zit hier al 2 maanden in vreemdelingendetentie, ze krijgt geen asiel in Nederland. Haar man Naji Haji, die hier wel een verblijfsvergunning heeft, is ten einde raad. ,,Ze heeft zo veel stress, ik ben bang dat het niet goed gaat met haar en de baby."

Quote

Ze was bang haar man in problemen te brengen door te zeggen dat ze getrouwd waren

Advocaat van Khairia en Naji

De Yezidi's zijn een Koerdische bevolkingsgroep die wereldnieuws werd toen zij met duizenden tegelijk hun toevlucht namen op de berg Sinjar, op de vlucht voor de strijders van IS. Ook Khairia was daar, naar eigen zeggen, bij. Nadat de berg was ontzet door Koerdische strijders, vluchtte ze naar Europa. Haar man was al eerder naar Nederland gevlucht.

Khairia belandde uiteindelijk in Roemenië, daar werd ze geregistreerd en werden vingerafdrukken van haar genomen. Toen ze wilde doorreizen naar Nederland werd ze hier geweigerd en teruggestuurd vanwege de zogenoemde Dublin-regeling waarbij vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste Europese land waar ze zijn geregistreerd.

Verzwegen
Bij een tweede poging Nederland binnen te komen werd Khairia, inmiddels zwanger van Naji (die haar tussentijds in Roemenië opzocht), opgepakt en vastgezet. Het probleem: Khairia heeft in het begin verzwegen dat ze met Naji is getrouwd. Volgens de advocaat van het stel was dat omdat ze alleen voor de wet zijn getrouwd en niet voor de kerk. ,,En ze was bang haar man in problemen te brengen door te zeggen dat ze getrouwd waren."

Die 'stommiteit' brengt hen nu in de problemen. Had Khairia bij haar allereerste registratie in Roemenië gezegd dat ze getrouwd was met een man die een asielvergunning had in Nederland, dan had ze zeer waarschijnlijk naar hem toegemogen. Nu heeft ze al een verblijfstatus in Roemenië en stuurt Nederland haar terug. Het stel wil echter in Nederland wonen. ,,Mijn vrouw heeft niemand daar. Ik woon hier en spreek inmiddels goed Nederlands. Ik weet ook niet of ik met mijn verblijfsvergunning wel in Roemenië mag wonen."

Grote zorgen
Amnesty International maakt zich zorgen over de gezondheid en (medische) opvang voor Khairia in Roemenië. Een eerder uitzetpoging ging niet door vanwege medische klachten van de vrouw. ,,Sowieso vinden we dat je een zwangere vrouw niet 2 maanden in vreemdelingendetentie moet zetten,'' aldus een woordvoerder.

Tweede kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie heeft de zaak dinsdagavond nog voorgelegd aan staatssecretaris Dijkhoff. ,,Met het verzoek haar op humanitaire gronden te laten blijven." 

Haji, dinsdagavond: ,,Als ze haar uitzetten ga ik haar in Roemenië halen en breng ik haar terug. De regels van Nederland maken ons dood!"

  1. Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Vlaams ‘Most Wanted’ moorde­naars­kop­pel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.