De Turkse filosoof Ömer Tugrul.
Volledig scherm
De Turkse filosoof Ömer Tugrul. © Kos

'Zwangere vrouwen op straat zijn immoreel en lelijk'

'Het feit dat zwangere vrouwen zich in het openbaar laten zien is niet alleen immoreel, maar ze zien er ook lelijk uit.' Dat verklaarde de Turkse islamitische filosoof Ömer Tugrul Inançer gisteren op de televisiezender TNT, wat leidde tot veel controverse in Turkije.

De uitspraken van Inançer, die advocaat is maar ook bekendstaat als aanhanger van het islamitisch mysticisme, zorgen voor een storm van reacties op de sociale netwerksites.

Manifestaties
Ze leidden ook tot manifestaties van zwangere vrouwen en van mannen die een kussen onder hun T-shirt dragen.

'Na zeven tot acht maanden zouden zwangere vrouwen als ze een frisse neus willen halen, met hun echtgenoten in de wagen naar buiten moeten gaan, maar ze doen dat best 's avonds', voegde de filosoof nog toe.

Geen deel van islam
Het Directoraat voor Religieuze Zaken heeft vandaag geprobeerd de gemoederen te bedaren door te verklaren dat 'de isolatie van de vrouwen geen deel uitmaakt van de islam'.

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. In Minnesota is zelfs de National Guard gemobiliseerd. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.