Zware bosbrand Portugal eist tientallen levens: noodtoestand uitgeroepen

Dodelijkste in meer dan 50 jaarPortugal werd gisteren verrast door de meest verwoestende bosbrand in de wereld in de afgelopen 25 jaar. Het aantal dodelijke slachtoffers staat op 61, maar veel mensen worden nog vermist.

De N-236 was een dodelijke val. Op de 15 kilometer tussen de plaatsjes Figueiró dos Vinhos en Castanheira de Pera, met samen nog geen 10.000 inwoners, kwam een tiental auto’s terecht in de vuurzee die ze juist probeerden te ontvluchten. De brand, opgezweept door een harde wind en hoge temperaturen, stak er via de hoge en kurkdroge bomen de weg over; er doorheen rijden was onmogelijk. Maar omkeren evenmin.

De twintig dodelijke slachtoffers werden vanochtend als eerste gevonden, een dag nadat de bosbrand enkele kilometers verderop was ontstaan en hier al was uitgeraasd. Verbrand in hun auto’s of, eerder al, gestikt in de rook. Sommigen lagen op de weg of in de berm. De beelden die de reddingswerkers aantroffen waren apocalyptisch, met de uitgebrande, alle richtingen op wijzende autowrakken.

Helse nacht

Volledig scherm
© EPA

,,De situatie is chaotisch. Communicatie is niet mogelijk. Behalve deze auto’s zijn ook veel huizen in vuur opgegaan, maar hoeveel kunnen we nog niet zeggen,” zei bestuurder Fernando Lopes van het district Castanheira de Peira tegen het persbureau Lusa. En dat was pas om negen uur ’s morgens, na een helse nacht in de vrij verlaten streek in centraal Portugal.

Toen was één van de meest tragische dagen in de geschiedenis van het land nog maar net begonnen. Later vandaag werden op verschillende wegen in de streek uitgebrande auto’s gevonden. Zeker de helft van de 61 slachtoffers viel in auto’s; onder hen vier kinderen.

Nederlanders

Quote

De gedachten zijn bij de getroffe­nen en de moedige diensten die het vuur bestrijden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers,,We hebben goed contact met de Portugese autoriteiten en we zijn aan het uitzoeken of er mogelijk Nederlanders bij betrokken zijn'', aldus een woordvoerster. 

Brandweer Nederland reageerde geschokt op het hoge aantal slachtoffers van de brand. ,,Wat een tragedie'', aldus de organisatie op Twitter. 
Premier Mark Rutte heeft vandaag zijn medeleven betuigd aan de Portugese minister-president Antonio Costa vanwege de bosbranden in Portugal. Ook heeft hij namens Nederland hulp aangeboden aan de Portugezen. ,,De gedachten zijn bij de getroffenen en de moedige diensten die het vuur bestrijden'', aldus Rutte.

Geen opzet

Volledig scherm
© AFP

Op een nieuwe dag dat het kwik boven de 40 graden uitkwam, probeerden 1.600 brandweerlieden de vier verschillende vuurhaarden te bestrijden, waarbij ze de hulp kregen van zestien blusvliegtuigen, twee daarvan uit buurland Spanje. Volgens de Portugese overheid was er geen opzet of nalatigheid in het spel; een blikseminslag zou de oorzaak van de brand zijn geweest. Niettemin kwam er kritiek vanuit de brandweer: ,,Er is ook een verantwoordelijkheid van de mens: er zouden veel meer brandgangen door onze bossen moeten worden aangelegd,” aldus een woordvoerder.

Portugal kampt elke zomer met grote bosbranden, maar meestal blijven die beperkt tot verwoeste natuur, enkele bedreigde dorpen en een beperkt aantal verbrande woningen of gebouwen. Vorig jaar werd 100.000 hectare verwoest. De brand van dit weekend, dichtbij het stadje Pedrogão Grande, was anders. Door die harde en plots draaiende wind, vooral, die zelfs brandweermannen verraste. Vijf van hen bevinden zich onder de 54 gewonden, door het inhaleren van rook.

Premier Antonio Costa kondigde vandaag de noodtoestand af. Ook kondigde hij drie dagen van nationale rouw af.

Recente fatale bosbranden


- Januari 2017: In Chili vallen tien doden bij een serie van ruim honderd bosbranden.
- April 2015: In Siberië verliezen 23 mensen hun leven door bosbranden.
- April 2014: In Chili zijn meer dan 15 doden te betreuren door bosbranden.
- November 2010: In Israël vallen zeker veertig doden door een bosbrand ten noorden van Haifa.
- Augustus 2010: In Rusland vallen bij bosbranden zeker 53 doden.
- Februari 2009: Hevige bosbranden eisen in Australië 173 levens.

Volledig scherm
De plek van de brand © AD
Volledig scherm
Uitgebrande auto's op de weg na de verwoestende brand. © EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© EPA