Volledig scherm
Rook cirkelt omhoog uit Baghouz. © AFP

Zware gevechten gaande om allerlaatste
stukje IS-kalifaat

Het laatste IS-bolwerk Baghouz is bijna gevallen. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) verwachten dat de ‘beslissende slag’ om het dorp - na 18 uur van gevechten - vandaag zal plaatsvinden.

Het Amerikaanse persbureau AP meldt zware gevechten. Zwarte rookwolken stijgen op uit het centrum van Baghouz. Volgens een woordvoerder van de SDF is een wapendepot getroffen door Amerikaanse raketten. Een paar honderd, meest buitenladse IS-strijders, zouden nog verzet bieden. Volgens woordvoerder Marvan Qamishlo trekken de SDF-strijdkrachten langzaam op, omdat IS veel mijnen heeft geplaatst. “Er liggen duizenden mijnen in dat kleine stukje grondgebied.’’ 

Sinds vanochtend vinden de gevechten tussen de gebouwen in het dorpje plaats. De jihadisten gebruiken tunnels om zich te verstoppen en van daaruit verrassingsaanvallen uit te voeren op de strijders van de SDF. De aanvallers van Baghouz hebben vooral te stellen met sluipschutters.

Volledig scherm
Beelden uit Baghouz van het Koerdische persbueau ANHA. © REUTERS
Volledig scherm
Duizenden burgers, vooral veel vrouwen en kinderen, werden de afgelopen tijd uit Baghouz geëvacueerd. © AFP

Een poging van IS om een zelfmoordauto vol explosieven naar de SDF-strijders te sturen mislukte. De bom ging niet af.  Amerikaanse gevechtshelikopters zouden regelmatig luchtsteun geven. Tenminste 17 IS’ers zijn de afgelopen uren omgekomen, zo wordt gemeld. 

De door Koerden geleide en door de Amerikanen gesteunde militie begon afgelopen vrijdag aan het slotoffensief op het door jihadisten van Islamitische Staat bezette dorpje aan de Syrisch-Iraakse grens. Dat offensief liep vertraging op door de aanwezigheid van duizenden burgers in het laatste IS-bolwerk. Zij werden eerst geëvacueerd. Afgelopen vrijdag verlieten de laatste burgers het dorp. Zij vertelden dat er in Baghouz geen burgers meer waren die wilden vertrekken. ,,Er zitten alleen nog terroristen in Baghouz’’, zei Mustafa Bali dan ook namens de SDF. 

Mijlpaal

De val van Baghouz zou een nieuwe mijlpaal zijn in de strijd tegen de terreurorganisatie. Tussen 2013 en 2017 veroverde Islamitische Staat (IS) een grondgebied in Irak en Syrië dat net zo groot was als Groot-Brittannië. Maar dat grondgebied zijn de jihadisten nu bijna kwijt. Dorp voor dorp ruimden Koerdische en Arabische milities, gesteund door Amerikaanse troepen, de laatste resten op van het kalifaat. Nu rest alleen nog Baghouz. 

De Amerikaanse president Donald Trump nam afgelopen week alvast een voorschot op de ondergang van het kalifaat. ,,We hebben het nu voor 100 procent in handen’’, zei hij tegen Amerikaanse militairen in Alaska. En de bevelhebber van de SDF zei afgelopen donderdag te verwachten binnen een week de overwinning uit te kunnen roepen. 

Volledig scherm
© REUTERS
 1. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.
 2. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’