Minister Cecile Kyenge van Integratie
Volledig scherm
Minister Cecile Kyenge van Integratie © epa

Zwarte minister: Italië niet echt racistisch

De Italiaanse minister Cécile Kyenge reageerde vrijdag op racistische beledigingen aan haar adres met de opmerking dat Italië niet echt een racistisch land is en dat ze trots is om zwart te zijn.

Sinds de nieuwe premier Enrico Letta haar vorige week benoemde tot minister van Integratie kreeg ze veel racistische beledigingen naar haar hoofd geslingerd. Kyenge is afkomstig uit de Democratische Republiek Congo en werkt al jaren als oogarts in Italië. In de pers wordt ze aangeduid als gekleurd.

'Ik ben niet gekleurd, ik ben zwart en dat zeg ik met trots', aldus Kyenge, die getrouwd is met een Italiaan. Volgens haar heeft Italië een lange traditie van gastvrijheid en komt de vijandige houding van sommige mensen voort uit onwetendheid.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.