Volledig scherm
Situaties als op Zwarte Zaterdag, de drukste verkeersdag in Frankrijk, wil je als vakantiereiziger liever voorkomen.

Zwarte zaterdag in Europa: files staan nu vooral van zuid naar noord

updateDe files op de Europese wegen nemen langzaam maar zeker weer in omvang af, meldt de ANWB. Vooral van zuid naar noord zijn er nog steeds wel forse vertragingen. Dat komt door terugkerend vakantieverkeer. De eerste zaterdag in augustus is traditiegetrouw de drukste dag, vooral in Frankrijk, daar begint de zomervakantie. 

Alle Noord-Zuid-verbindingen in Frankrijk hadden vandaag last van opstoppingen. Op het hoogtepunt stond er vanochtend 762 kilometer file, meldt Heleen de Geest van de ANWB. Dat was rond 12.10 uur. Er vonden geen grote ongelukken plaats. Reizigers hadden vooral last van harmonicafiles, waarin het dan weer rijden en dan weer remmen was. 

De vertragingen waren fiks. Grootste probleemroute was de A10 van Parijs naar Bordeaux, waar het tijdsverlies op een gegeven moment vijf uur bedroeg. Tot vier uur vertraging was er op de A6/A7 (Autoroute du Soleil) tussen Lyon/Vienne en Orange. Op de A9 tussen Montpellier-Barcelona stond een file van een kleine twee uur. 

In de loop van de dag  stonden de files juist de andere kant uit. Aan het einde van de middag was er twee uur vertraging op de A10 tussen Bordeaux en Parijs. Ook op andere Europese wegen is dat beeld zichtbaar. Zo stonden er ook forse files  bij de Karawankentunnel van Slovenië naar Oostenrijk en op de wegen van Italië naar Zwitserland. 


Check via deze link de actuele verkeerssituatie in Frankrijk

Meld uw fileleed!

Staat u totaal vast in de file? Laat het ons weten en mail uw telefoonnummer naar internet@ad.nl. Foto’s van Franse horrorfiles of beelden van u zelf of van uw slapende, jengelende bloedjes van kinderen: ze zijn welkom bij onze redactie.

Tips om alert te blijven

1. Vertrek uitgerust op vakantie.

2. Snelheidsschommelingen zijn een duidelijk signaal dat je aandacht verslapt. Je merkt dit niet als de cruise control is ingeschakeld. Gebruik daarom alleen cruise control als je fit bent.

3. Rijd niet zelf die duizend kilometer of meer naar het zuiden. Wissel regelmatig van chauffeur.

4. Pauzeer om de twee uur voor minstens 10 à 20 minuten. Wandel even rond, en eet en/of drink iets

5. Drink regelmatig, liefst water. Neem in ieder geval geen alcohol

6. Vermijd hitte in de auto door tijdens de pauzes een scherm op de voorruit te plaatsen en de wagen in de schaduw te parkeren.

7. Koffie en energiedrankjes met cafeïne geven slechts een korte energiestoot en bestrijden de vermoeidheid niet effectief

Bekijk hieronder de beelden van de zwarte zaterdag van vorig jaar: 

Volledig scherm
© ANP Graphics
  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.