Volledig scherm
© REUTERS

Zweden en België gaan stap verder: niet meer paffen op straat en in auto

Zweden is van plan het land tegen 2025 geheel rookvrij te maken. Na in mei 2005 het roken in bars en restaurants aan banden te hebben gelegd, wordt nu het roken op sommige openbare plaatsen verboden. Het rookverbod gaat onder meer gelden voor speelplaatsen en treinstations.

Het Zweedse parlement ging gisteren met 142 tegen 120 stemmen akkoord met de uitbreiding van het rookverbod. De nieuwe regels zouden in juli volgend jaar in moeten gaan. Ook het roken op terrassen en bij de ingang van rookruimtes wordt verboden.

Roken op het werk en openbare gebouwen is in het Scandinavische land  alleen toegestaan op speciaal ingerichte plekken. Volgens officiële cijfers rookt slechts 11 procent van de ongeveer 10 miljoen Zweden dagelijks. Tien procent van de Noorderlingen steekt af en toe een peuk op.

Poll

In België mag je niet meer roken in de auto waar kinderen bij zijn

  • Belachelijk (13%)
  • Goed idee (87%)
25681 stemmen

Roken in auto

Ook andere Europese landen, waaronder Nederland, kennen rookverboden op bepaalde plekken. Zo mag er niet worden gerookt op werkplekken en in restaurants en cafés. Ook op stations geldt een rookverbod en rond diverse ziekenhuizen. Een aantal steden denkt erover het roken op straat te verbieden.

Sommige landen gaan nog een stap verder, zoals België. Het Vlaamse parlement ging daar gisteren unaniem akkoord met een wetsvoorstel dat automobilisten verbiedt in de auto te roken, zodra daar kinderen bij zijn. Wie toch een sigaret opsteekt, riskeert een boete van maximaal 1000 euro. 

Het rookverbod geldt overigens ook voor elektronische sigaretten. Zijn de kinderen 16 jaar of ouder, dan mag er wel onder het rijden worden gepaft. Het mobiele rookverbod was een langgekoesterde wens van milieuminister Schauvliege, die vorig jaar beloofde dat de wet er zou komen.