Volledig scherm
Een Zweedse brandweerwagen bestrijdt een bosbrand bij Karbole in de gemeente Ljusdal in Midden-Zweden . © REUTERS

Zweden geteisterd door 'grootste bosbranden in moderne historie'

Het bosrijke Zweden beleeft een van de warmste, droogste en daarmee ook meest verwoestende zomers ooit. Er woeden momenteel zo'n 80 bosbranden. De Zweedse overheidsorganisatie die belast is met burgerbescherming en rampenplannen spreekt van 's lands ergste bosbrandsituatie in de moderne historie.

Vooral Midden-Zweden wordt geteisterd door de bosbranden. Ljusdal en Alvdalen, zo'n 330 km ten noordwesten van Stockholm, behoren tot de zwaarst getroffen gebieden. In een ervan ligt een militair oefengebied waar niet ontplofte projectielen een groot veiligheidsrisico vormen. 

Fågelsjö-Lillåsen in Härjedalen in de provincie Jämtland is ook zwaar getroffen. Hulpdiensten hebben inwoners in Olingdal en Härjåsjön gevraagd hun huizen te verlaten. ,,We evacueren omdat het vuur zich verspreidt. Er is sprake van een uitzonderlijke situatie", zegt  gemeenteraadslid Anders Häggkvist in de krant Aftonbladet.

SOS Alarm

Volgens SOS Alarm, de Zweedse tegenhanger van NL Alert, zijn er nog nooit zoveel belangrijke berichten in korte tijd aan de bevolking verstuurd als deze zomer. 

Een van de grootste bosbranden woedt in de gemeente Raguna in de provincie Jämtland, meldt de Nederlandse Kelly Slinger die er al ruim twaalf jaar woont. ,,Gisteren stond hier net buiten het dorp Hammarstrand 300 hectare bos (drie vierkante kilometer) in brand. Mensen moesten hun huis uit omdat het vuur te dichtbij kwam. En ik las net dat de politie zich voorbereid om hier waar ik woon ook mensen te evacueren."

Tekort

De bestrijding van de vele bosbranden waaronder enkele hele grote, wegen zwaar op de Zweedse brandweerkorpsen. ,,Alle brandweerlui en bestrijdingsspullen zijn in gebruik en op. Er is een tekort. Als het goed is, komt er morgen een blusvliegtuig uit Italië naar Zweden. Het is nog niet bekend waar het toestel het eerst naar toe gaat", aldus de Nederlandse. 

Ze vernam van familie en vrienden in Nederland dat er in de vaderlandse media niks te vinden is over de situatie in Zweden. ,,Zouden jullie niet meer over de crisis hier willen schrijven en mensen met blusmaterieel (waterpompen enzovoort) misschien kunnen vragen of ze Zweden willen helpen?"

Koning

De Zweedse koning Carl XVI Gustav heeft zijn bezorgdheid over de situatie uitgesproken. ,,Mijn familie en ik willen onze steun uitdrukken aan iedereen die getroffen is door de bosbranden", schrijft hij op de website van het koninklijk huis.

Al eerder

Het is niet voor het eerst dat Midden-Zweden wordt geteisterd door bosbranden. Vier jaar geleden gebeurde dat ook al. Van eind juli tot 11 augustus 2014 woedde de grootste bosbrand in 40 jaar in een 10.000 hectare groot gebied zo'n 100 kilometer ten noordwesten van Stockholm. 

Een 30-jarige man kwam om en een ander raakte zwaargewond. Negen mensen konden ternauwernood met een helikopter worden gered nadat ze waren ingesloten door de vuurzee niet ver van het plaatsje Sala, in de regio Västmanland. Vijf medewerkers van een bosbouwbedrijf konden zich in veiligheid brengen door in een meertje te springen.

Circa 1000 mensen zagen zich gedwongen hun woning te verlaten. De Zweedse brandweer kreeg bij de bestrijding van het vuur hulp van blusvliegtuigen uit Italië en Frankrijk.

Volledig scherm
Rookwolken van een bosbrand vandaag in Enskogen bij Ljusdal. © EPA
Volledig scherm
Een helikopter helpt uitbreiding van het vuur naar een gebied met woningen te voorkomen bij Ljusdal. © AP
Volledig scherm
De bosbrand bij Karbole. © AFP
Volledig scherm
De brandweer gebruikt helikopters om de hevige bosbranden bij Hammarstrand te bestrijden. © AFP
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.