Volledig scherm
Archiefbeeld: Julian Assange op het balkon van de Ecuadoraanse ambassade © AP

Zweden laat verkrachtingszaak tegen Assange vallen

UpdateDe Zweedse openbaar aanklager laat de verkrachtingszaak tegen Julian Assange vallen. Het arrestatiebevel tegen de WikiLeaks-oprichter is ingetrokken, meldden de aanklagers vandaag.

Daarmee komt er een eind aan een zaak die liefst zeven jaar speelde. Zelf heeft Assange altijd volgehouden dat er geen sprake was van verkrachting, maar dat zowel hij als het vermeende slachtoffer vrijwillig seks hadden met elkaar.

Assange besloot in 2012 naar de ambassade in Ecuador in Londen te gaan. Hij was bang dat als hij in Zweden mee zou werken aan de strafzaak, hij uitgeleverd zou worden aan de Verenigde Staten. Het land wil hem vervolgen voor het openbaar maken van staatsgeheimen via WikiLeaks.

Echter loopt in Amerika nog geen officiële aanklacht tegen de Wikileaks-voorman, al wordt er achter de schermen hard gewerkt om dit alsnog te realiseren. Assange zelf beroept zich vooralsnog op het recht van vrijheid van meningsuiting. Via een andere weg proberen aanklagers de Australiër nu alsnog voor het Amerikaans gerecht te krijgen.

Kort nadat het nieuws bekend werd dat Assange niet langer wordt vervolgd in Zweden plaatste hij een foto van zichzelf op Twitter, waarop hij vrolijk en opgelucht oogt.

Toch lijkt het erop dat Assange nog steeds niet de straat op kan in Londen. Ook in Engeland wordt hij gezocht.  Daar kwam hij vijf jaar geleden op borgtocht vrij, maar nam uiteindelijk toch de benen nam. Dat benadrukte de Britse politie vandaag.

Zaak Manning

De timing van het nieuws uit Zweden valt opvallend te noemen. Gister werd de Amerikaanse gevangene Chelsea Manning vervroegd vrijgelaten. De voormalig militair zat vast voor het lekken van documenten over de Irak-oorlog die op Wikileaks zijn gepubliceerd. 

Assange zelf heeft altijd gezegd dat hij zich uit zou laten uitleveren aan de Verenigde Staten wanneer Manning vrij kwam. Echter is het onduidelijk of en zo ja, hoe de zaak Manning en de verkrachtingszaak in Zweden aan elkaar gelinkt zijn.