Volledig scherm
Stefan Löfven, de premier van Zweden en leider van de sociaaldemocratische partij. © EPA

Zweden worstelt vlak voor verkiezingen met cyberaanvallen

De Zweedse binnenlandse veiligheidsdienst heeft de afgelopen weken een sterke toename van cyberaanvallen en pogingen daartoe ontdekt. Hackers proberen de systemen van politieke partijen en overheidsdiensten binnen te dringen. Ook zijn meer nepaccounts op sociale media gevonden dan anders. Die accounts worden gebruikt om valse informatie te verspreiden.

,,We hebben zulke activiteiten eerder gezien. Pogingen om mensen te beïnvloeden zijn er altijd, maar we zien de laatste tijd een toename, ook in vergelijking met de vorige verkiezingen'', aldus de veiligheidsdienst. 

De dienst laat in het midden wie achter de aanvallen zitten. Er zijn geen grote aanvallen die aan andere landen zijn toe te schrijven, ,,maar er zijn voorbeelden van de bereidheid van buitenlandse machten om te polariseren en spanningen te veroorzaken, zodat Zweden een slechte indruk maakt.'' De dienst noemt bijvoorbeeld berichten in Russische media over in brand gestoken auto's.

Peilingen

De toename heeft vermoedelijk te maken met de Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september. In de peilingen lijkt het erop dat de sociaaldemocratische partij van premier Stefan Löfven de grootste blijft. De rechts-populistische partij Zweden-Democraten lijkt flink terrein te gaan winnen en gaat mogelijk regeren met de liberaal-conservatieve Moderaterna.

  1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
    PREMIUM

    Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

    Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.