Volledig scherm
Archieffoto © De Agostini/Getty Images

Zweeds meisje (8) vist duizend jaar oud zwaard op uit meer

De 8-jarige Saga Vaneck heeft in het Vidöstern-meer in het zuiden van Zweden een zwaard opgevist van zeker duizend jaar oud. Onderzoekers schatten de leeftijd van het zwaard zelfs op 1.500 jaar, zo berichten Zweedse media. De vondst dateert al van deze zomer, de familie van het Zweeds meisje bezit in de regio een vakantiehuisje.

Toen Saga in het meer ging zwemmen, stond het waterpeil erg laag als gevolg van de extreme droogte. ,,Ik voelde iets in het water en tilde het op. Er was een handvat en toen zag ik dat het een zwaard was", vertelt ze aan de Zweedse radio.

Het lokale museum gaat het relict nu bewaren. Volgens de conservator van Jönköpings Läns Museum bevindt het zwaard zich in een uitzonderlijk goede staat.

Na de ontdekking besloten de lokale autoriteiten op zoek te gaan naar eventuele andere historische overblijfselen. Ze vonden in het meer nog een broche uit de derde eeuw.

 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
 3. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.