Zweeds model bedreigd om behaarde benen in spotje Adidas

videoEen 26-jarig model uit Zweden ontving tientallen vulgaire en extreem beledigende reacties nadat ze haar ongeschoren benen toonde in een promofilmpje voor Adidas. Ook dreigde iemand haar te verkrachten.

Het model Arvida Byström, fotograaf en digitaal artiest, promoot in de video op YouTube de Adidas Originals Superstar sneakers. Schoenen die bekend werden door de rapgroep Run DMC.

Byström 
zet ze zich af tegen de norm dat vrouwen hun benen moeten scheren. ,,Ik denk dat onze maatschappij bepaalt wat vrouwelijkheid is. Maar iedereen die dat wil, kan vrouwelijk zijn. Het voelt alsof we daar in de huidige samenleving bang voor zijn'', zegt ze.

Lees verder onder de foto

Debiel

Quote

Iedereen die dat wil, kan vrouwelijk zijn

Arvida Byström
Volledig scherm
Het Zweedse model laat in de Adidascampagne haar ongeschoren benen zien. © Adidas originals

Veel mensen plaatsten als reactie beledigingen onder de video, zoals ‘is dit hoe sommige vrouwen tegenwoordig zijn? Nee dank je’. Of ‘stop ook maar met tandenpoetsen en je billen afvegen, stomme feministische debiel’. De reacties die het model in haar inbox ontving, gingen nog verder. Op Instagram zegt Arvida daarover dat er letterlijk gedreigd wordt haar te verkrachten.

Naast negatieve reacties krijgt ze ook bijval. 'Het is absurd om te zeggen, maar het is heel moedig om je natuurlijke benen te laten zien'. En 'dank je Adidas, voor het laten zien van een vrouw, die weet hoe het is om vrouw te zijn'.