Zweedse politie blundert: vliegt uitgewezen Iraniër naar Irak

De Zweedse politie heeft een uitgewezen Iraniër naar Irak gevlogen. De man riskeert daar nu tot vijftien jaar gevangenis. De politie van Gävle heeft haar fout toegegeven.

De politie kreeg van de migratiedienst de opdracht om een Iraniër terug te brengen naar zijn land, maar zette hem dus op een vliegtuig naar Irak. 'De politie kan niet iemand naar een ander land deporteren. De politie moet de opdrachten correct uitvoeren en uitgewezen immigranten naar het juiste land brengen,' zegt Mikael Ribbenvik van de Migratiedienst aan de krant Expressen.

De 53-jarige man werd geboren in Irak, waar hij door Saddam Hoessein in de jaren '80 uit het land gezet werd. Daarna nam de man de Iranese nationaliteit aan. In 2002 diende hij een aanvraag in bij de Zweedse migratiedienst. Pas in oktober 2010 werd zijn aanvraag afgewezen en kreeg de politie van Gävle de opdracht om hem terug te brengen naar Iran. Waarom hij naar Irak gevlogen werd, is nog onduidelijk maar de zaak is onder de aandacht gebracht van de ombudsman van het parlement.

Volgens familie van de man zit hij nu opgesloten in Bagdad. 'Ik ben mijn broer gaan bezoeken in Bagdad. Hij zat er opgesloten in een donkere cel met een groepje andere mannen. Ik kon hem nauwelijks zien,' vertelt zijn zus. 'Ik heb nu al maanden geen contact meer met hem, maar volgens kennissen zit hij nog altijd opgesloten.' De politie van Gävle heeft intussen toegegeven dat ze in de fout ging en laat nog weten dat het de procedures heeft nageleefd.