Volledig scherm
Een Zweedse politieagent. © epa

Zweedse politie verzweeg aanrandingen door Afghanen

De Zweedse politie is sterk onder vuur komen te liggen, omdat ze Keulse toestanden tijdens een festival in Stockholm afgelopen zomer en tijdens de jaarwisseling in Malmö doelbewust onder de pet heeft gehouden. Jonge vrouwen zijn massaal aangerand door groepen jonge mannen afkomstig uit Afghanistan. Onacceptabel, vindt de Zweedse premier Stefan Löfven.

Quote

Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat dat de (extreem­recht­se) Zweden Democraten in de kaart zal spelen

Peter Agren

De politie geeft toe de wantoestanden te hebben verzwegen. Net als na de aanrandingen in Keulen zei de politie in Zweden aanvankelijk dat het er rustig aan toe ging op het jongerenfestival.

,,Dit is een pijnlijk punt. Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat dat de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen'', aldus politiechef Peter Ågren tegen de krant Dagens Nyheter.

Premier Löfven is woedend. ,,De politie heeft in mijn optiek de taak misdaden op te lossen en schuldigen voor het gerecht te brengen en mag op welke grond dan ook niets willen verdoezelen'', aldus de regeringsleider maandagochtend.

Volledig scherm
Premier Stefan Löfven. © afp
  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.